Nećete verovati koliko je mirisa čovek u stanju da nanjuši

Iako ljudski njuh nije razvijen kao pseći, nije ni za potceniti. Naše čulo mirisa u stanju je da razlikuje preko deset milijardi različitih mirisa

  • 1

Stručni časopis “Science” objavio je nove nalaze američkih naučnika, po kojima ljudski nos može da razlikuje znatno veći broj mirisa nego što se verovalo.

Istraživači Rokfeler Univerziteta pišu da se do sada mislilo da ljudski nos može da razlikuje samo oko 10.000 mirisa, ali su nova istraživanja pokazala da može mnogo više. U pitanju su bilioni različitih aroma!

U pogledu broja stimulansa koje može da razlikuje, nos nadmašuje oči i uši. Oči mogu da razlikuju do 10 miliona boja, a uho gotovo pola miliona tonova. Novi podaci se zasnivaju na eksperimentima sprovedenima nad 26 ispitanika.

Stručnjaci, takođe, dodaju da ljudi koriste samo mali deo sposobnosti koje im pruža oko 400 olfaktornih receptora - receptora koji formiraju interakcije u nosu čime se inicira neuronski odgovor koji izaziva percepciju mirisa i prepoznaju mirisne signale.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ema

    26. mart 2014 | 14:26

    Moj muz koristi sve receptore toliko da cemo svi u kuci zavrsiti s nervnim slomom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA