• 7

Ovo su poze u kojima je opasno spavati

Neko voli da spava na leđima, neko na stomaku, neko zgrčen, neko opružen. Međutim, za naše telo spavanje na boku je najzdravije

  • 7

Iskrivljenost tela tokom sna može da izazove stres, ali i naprezanje kičme, vrata, ramena, bokova, pa čak i viliceStručnjaci savetuju da tokom izbora poze za spavanje treba imati na umu tri krivulje na telu - donjih leđa, u sredini leđa i oko vrata, jer je cilj prirodan oblik kičme održati i tokom sna.

 

Spavanje na stomaku je loše za zdravlje, jer može dovesti do degeneracije kičmenog stuba. Problem je to što se u toj poziciji isuviše naprežu ligamenti i mišići oko kičme i stvara se pritisak na živce u rukama, što može da izazove trnjenje tokom sledećeg dana.

 

 

Osim toga, ovaj položaj nije preporučljiv, jer težina tela pritiska pluća, što ometa duboki ciklus izdisaja i udisaja, a njime se ujedno nepotrebno pritiskaju grudi.

 

Kada je reč o spavanju na leđima, problem je u tome što jezik može da padne unazad i blokira disajni kanal, pa ova poza nije dobar naročito za osobe koje pate od apneje. Takođe, oni koji spavaju na leđima skloniji su hrkanju.

 

 

Osobe s bolesnim srcem, određenim bolestima disajnih organa, glaukomom ili pojedinim stomačnim oboljenjima mogu da imaju korist od ove poze, ako ležanje na leđima zamene polusedećim stavom i stavljajnjem jastuka ispod kičme.

 

Spavanje na boku stručnjaci smatraju najboljim položajem za san, jer se on uklapa u prirodnu zakrivljenost kičme. Položaj se može poboljšati tako da bude udobniji i to postavljanjem jastuka izmedu kolena, jer će na taj način biti relaksirani i kukovi.

 

 

Za potporu glavi preporučuje se srednje visok jastuk, a može i “vodeni” koji se jednostavno prilagođava. Ako osoba ima visok krvni pritisak, lekari preporučuju da se spava na levoj strani a, ako u bubregu ima kamen, trebalo bi na desnoj.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA