VEROVALI ILI NE: U 21. veku decu ubija neizlečiva tuberkuloza!

Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu milion dece svake godine zarazi se bacilom tuberkuloze

  • 2

Godišnje u svetu od tuberkuloze ukupno oboli oko milion dece, a oko 32.000 mališana oboli od mutiranog oblika ove bolesti, koji je otporan na sve poznate lekove. Naučnici objašnjavaju da je to dvostruko više obolelih mališana nego što se ranije mislilo i upozoravaju da je u svega trećini slučajeva postavljena dijagnoza.

- Ogroman broj dece nepotrebno pati i umire od tuberkuloze - kaže statističarka Helen Dženkins iz bostonske bolnice “Brigham and Women”, autorka istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Lancet".

- Uprkos tome što deca čine oko četvrtine svetske populacije, do sada nije bilo procena koliko ih pati od rezistentnih oblika tuberkuloze - kaže Ted Koen koji je radio na istaživanju.

Infekcije tuberkuloze posebno je teško utvrditi kod dece zbog toga što bolest u tom uzrastu izgleda drugačije nego kod odraslih. Uzrok bolesti je bakterija koja napada pluća i širi se ljudskim kontaktom putem iskašljavanja zaražene osobe.

- Kod dece bolest verovatno zahvata i druge delove tela, ali ne nužno i pluća - kaže Dženkins i dodaje da, iako su pluća zahvaćena, kod dece je manje bakterija pa se teže "ulove" postojećim metodama dijagnostike.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da se tuberkuloza u 2012. godini pojavila kod 8,6 miliona ljudi, a od nje je te godine umrlo 1,2 miliona ljudi. Od sojeva tuberkuloze otpornih na lekove, 2012. je u svetu obolelo oko pola miliona ljudi, a procene govore da će se rezistentnim sojevima do 2015. godine zaraziti do dva miliona ljudi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA