SPOJ MODE I SLIKARSTVA: Revija Dragane Ognjenović na izložbi slika (FOTO)

Slikarka i profesorka Fakulteta likovnih umetnosti Vesna Knežević i poznata beogradska dizajnerka Dragana Ognjenović susrele su se inspirisane različitim stvarima u istom prostoru montirajući i demontirajući odgovore na estetska, umetnička, istorijska i emotivna pitanja jednog kultnog prostora

  • 0

Dve beogradske umetnice su na dva različita načina pokušale da ožive prostor Kluba studenata Fakulteta likovnih umetnosti - kluba Akademije, koji je decenijama bio kultno mesto u gradu za promociju nove muzike, pa i noviteta u vizuelnim umetnostima.

Događaj "Kretanje linija kroz crveni slikani prostor" spojio je dve umetnice u svojevrsnom istraživanju. Ovaj  događaj predstavio je susret zaboravljenog ambijenta sa slikama Vesne Knežević, kroz koji su prodefilovali modeli Dragane Ognjenović iliti "crteži u prostoru".

- Imala sam ideju da u nekom prostoru koji podseća na katakombe, izložim svoje crvene slike koje se tiču ranohrišćanskog slikarstva i mog odnosa prema crvenoj boji. Tako sam se setila da bi ovaj zaboravljeni prostor mogao da bude idealan. Pritom, ovaj prostor doživljavam veoma lično jer sam odrastala u čuvenoj Akademiji. Sam ambijent i ono što je nacrtano na zidovima je mnogo uticalo na ono što se gleda na mojim slikama.

Ideja da se održi ovaj umetnički performans je nastala spontano. Kada je Dragana bila na prvom otvaranju ove izložbe slika koju sam održala u Akademiji, to ju je podstaklo na neke nove emocije prema ovom prostoru i prema mom radu. Zatim smo došle na ideju da organizujemo ovaj događaj i spojimo naše stvaralaštvo. Tada sam odlučila da zatvorim izložbu, da sačekam da Draganina kolekcija bude gotova i evo sada ponovo otvaram izložbu prikazujući i njene "crteže u prostoru". Modeli koji nose njene kreacije kroz ovaj prostor, a i moje slike koje su izložene na zidovima čine jedan poseban multimedijalan događaj - rekla je profesorka Vesna Knežević i dodala da je ovaj spoj kreativnih energija umnogome uspeo da pokrene sve posetioce.

Ceo umetnički performans je koordinirala Bojana Burić, direktorka galerije Fakulteta likovnih umetnosti. Bojana je bila zadužena za pravljenje najbolje spone između rada dve umetnice.

Jedna od najuspešnijih srpskih manekenki, Slađana Tesla, bila je zadužena za koreografiju modela i organizaciju modne revije.

Kreacije iz kolekcije Dragane Ognjenović su, kao i do sada, odisale svedenom i sofisticiranom ženstvenom notom. Sve kreacije su bile u klasičnoj crnoj boji.

- Veoma spontano smo došle na ovu ideju. Vesna je uradila jednu veoma neobičnu stvar, a to je da je jedan veoma avangardan prostor pretvorila u galeriju i na taj način je oživela. Tako da mogu reći da sam, njenom energijom i inicijativom da se ovaj prostor ponovo oživi, bila dodatno inspirisana. Moje istraživanje ide u pravcu konstrukcije oblika i formi i to je ono što mene zanima. Mogli ste da primetite da je dominantna boja kolekcije crna. Odlučila sam se za to jer se ja bojom ne koristim direktno kao što bih to činila da se izražavam na platnu. Naravno, sve kreacije mogu da se oplemene bojom.

Kreacije će se naći u prodaji i to je ono što predstavlja surovu disciplinu - komuniciranje sa ljudima koji bi trebalo da nose vaše kreacije. Ono što je u stvari najveći izazov je kada vidite da ljudi neki odevni predmet ponesu na neki svoj način. Tada osetite da ste dali život svom radu - rekla je čuvena kreatorka, Dragana Ognjenović, vidno zadovoljna uspehom održanog umetničkog performansa.

Svojim prisustvom, performans su podržali mnogi prijatelji i kolege ovog umetničkog spoja, a među njima su bili Vuk Brajović, Marko Nikolić, Nenad Marjanović, Marko Marosijuk i mnogi drugi.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA