• 10

12 neprijatelja ravnog stomaka

Sezona debelih džempera koji kriju "praznične suvenire" u vidu sala prolazi. Vreme je za za fit liniju, koja se postiže isključivo korigovanjem ishrane

  • 10

Salo na stomaku je najpouzdaniji pokazatelj da vam je zdravlje ugroženo. Ako ste žena, obim struka ne bi trebalo da bude veći od 90, a ako ste muškarac 101,5 centimetara. Ako ste prešišali te brojke, ovo je hrana koju odmah treba da eliminišete s jelovnika.

1. Rafinisane žitarice

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/-Marcus-

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/-Marcus-

Uobičajeni primeri rafinisanih žitarica su beli pirinač, beli hleb i bela testenina. Za razliku od celih žitarica, rafinisane su modifikovane od svog prirodnog oblika i dramatično povećavaju šanse za gojenje.

2. Punomasno mleko

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

Većina zna da je punomasno mleko loše za liniju, ali i ono smanjene masnoće kalorično je i puno masnoća, tako da će uticati na izgled stomaka ako se redovno konzumira.

3. Gazirana pića

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Victor Habbick

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Victor Habbick

Bez obzira da li se radi o klasičnim ili dijetalnim verzijama gaziranih pića, ako ih budete pili salo je neizostavan rezultat.

4. Mafini

Foto: Freedigitalphotos.net/tiverylucky

Foto: Freedigitalphotos.net/tiverylucky

Trebalo bi da znate da jedan mafin sadrži oko 500 kalorija i više od polovine dnevno preporučene količine šećera.

5. Sir

Foto: sxc.hu/anabreu

Foto: sxc.hu/anabreu

Sir je dobar izvor kalcijuma, ali je i izvor visokog nivoa zasićenih masnoća. Čak i male količine sira mogu sadržati polovinu preporučenog dnevnog unosa masti.

6. Sve namirnice koje sadrže transmasne kiseline

Foto; Sxc.hu/vorax

Foto; Sxc.hu/vorax

Čak i mala količina trans masti može uticati na vaše zdravlje, ali i povećanje sala oko stomaka. Hrana koja obično sadrži trans masti su pekarski proizvodi, kokice za mikrotalasnu i pržena hrana.

8. Prerađeno meso

Foto: Wikipedia/ Kaihsu Tai

Foto: Wikipedia/ Kaihsu Tai

Salame, viršle i kobasice mogu biti primamljive, ali najbolje ih je izbegavati ako želite ravan stomak. Mesne prerađevine bogate su kalorijama i zasićenim mastima, pa su jedan od najčešćih uzroka gojaznosti.

9. Čips

Foto: WiseGeek.com

Foto: WiseGeek.com

Čips od krompira dolazi u desetinama različitih ukusa i jedan je od najpopularnijih oblika brze klope. Ipak, vaš stomak vam neće biti zahvalan što ga jedete. Jako je kaloričan i i pun soli, a i izvor trans masti.

10. Bilo koja hrana s belim šećerom

Foto: sxc.hu/wax115

Foto: sxc.hu/wax115

Hrana bogata rafinisanim šećerom ima malu hranjivu vrednost i puna je praznih kalorija koje povećavaju nivo glukoze u krvi. Rafinisani šećeri su jedan od najpoznatijih izvora jednostavnih ugljenih hidrata, koji podstiču telo da sakuplja masnoće u području abdomena.

11. Alkohol

Foto: Foter.com / samantha celera

Foto: Foter.com / samantha celera

Sve vrste alkohola ostaviće posledice na izgled vašeg stomaka. Alkohol će usporiti telo da sagoreva masnoće i šećere onemogućavajući oksidaciju lipida. Takođe, sadrži prazne kalorije.

12. So

Foto-ilustracija: Foter.com / timsackton

Foto-ilustracija: Foter.com / timsackton

Konačno, iako sama so neće uticati na to da se ugojite u području abdomena, konzumiranje prevelike količine hrane i pića koja sadrži visoku količinu natrijuma može stvoriti utisak naduvenog stomaka. Problem je što so zadržava vodu u telu, a većina toga će biti zbog čega ćete na druge ostavljati utisak "rane trudnoće".

(Telegraf.rs/Huffington Post)

Komentari

  • Koki♥♡

    A sta jesti, ovo maltene svaki dan jedemo,so maltene u svako jelo ide! A i ako smo debeli(a ja nisam da NAGLASIM)pa sta tako nam je BOG podario,nemoramo izbacivati sve to već samo gazirano, slatko, hleb se nejede u svako jelo, vežbanjem svaki dan ili svakim drugim danom se lako skida to salo ili stomak!

  • Zato sto mi se moze

    Najbolje da umrem i da ne razmisljam niocemu..ziv sam covek,jedem sve ali umereno i sa ponekom aktivnoscu.U mom sl teretana,ponekad tenis(koji nemam pojma da igram)i to je to

  • KOBRA

    Po vasoj logici ja bi jedan ceo dan trebao da prodjem sa jednim neposoljenim listom zelene salate.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima