OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Žvake izazivaju glavobolju!

Ako često imate napade migrene ili neku drugu vrstu glavobolje, trebalo bi da se, za početak, odreknete navike da stalno žvaćete žvaku

  • 1

Nema tog srednjoškolca ili srednjoškolke koji ne uživa u žvakanju žvake i duvanju balona. Međutim, upravo u tinejdžerskom uzrastu žvakaća guma može da izazove mučne i učestale probleme s glavoboljom.

Stručnjaci s univerziteta u Tel Avivu otkrili su da žvake posebno kod adolescenata, ali i mlađe dece i odraslih, mogu da izazovu teške napade glavobolje.

Zato, ako vas uhvati migrena ili tenzijska glavobolja, umesto da na svoju ruku uzimate lekove protiv bolova, prvo probajte da se na neko vreme odreknete svoje omiljene zanimacije.

- Od trideset pacijenata s glavoboljama, starih od šest do 19 godina, koji su mesec dana prestali da konzumiraju žvakaće gume, kod 26 je došlo do značajnog smanjenja bolova, a kod 19 je došlo do potpunog povlačenja simptoma. Njih dvadesetoro je prijavilo da bi im se, čim bi ponovo pokušali da uzmu žvaku, glavobolja istog trenutka vratila – rekao je doktor Nejtan Vatenberg, autor ovog istraživanja.

Foto-ilustracija: Foter/merAtSpain

Foto-ilustracija: Foter/merAtSpain

Druge studije pokušale su da dođu do objašnjenja ove “žvakaće glavobolje”. Jedni lekari tvrde da je stvar u tome što žvakanjem gume dolazi do pritiska na kosti i mišiće vilice, dok drugi smatraju da je za sve kriv veštački zaslađivač aspartam.

Bilo kako bilo, ako vas često muči glavobolja, pokušajte prvo da prestanete da žvaćete žvake, a ako bol ne prođe ni tad, obavezno se javite lekaru.

(Telegraf.rs / Science Daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA