VEROVALI ILI NE: Od aspirina može da se zatrudni!

Pored toga što snižava temperaturu, ublažava bolove, širi krvne sudove i sprečava pojavu tromba, acetilsalicilna kiselina ima svoje mesto i u lečenju neplodnosti

  • 2
Aspirin trudnoća Foto-ilustracija: Foter/Aleksandr Slyander, Foter/pietroizzo

Ako ste i vi u detinjstvu čuli one bapske priče “popila aspirin i ostala u drugom stanju, znajte da ti neuki ljudi i nisu bili toliko daleko od istine. Naravno, svi znamo kako se prave deca, ali naučnici tvrde da aspirin u tome može mnogo da pripomogne.

Prema nalazima najnovijeg istraživanja, unos acetilsalicilne kiseline u malim dozama može da poveća žensku plodnost. Takođe, ako se pre začeća redovno pije aspirin, povećavaju se šanse za zdravu trudnoću i pravovemeni porođaj. Međutim, tokom same trudnoće ga ne bi trebalo uzimati, pošto nema dokaza da ovaj lek može da spreči spontani pobačaj kod žena koje su ga jednom već doživele.

Do ovih rezultata došli su stručnjaci američkog Nacionalnog instituta za zdravlje i objavili su ih u medicinskom časopisu “Lancet”. Naučnici su nasumično odabrali hiljadu žena sa istorijom pobačaja. Jednoj grupi su davali niske doze aspirina, a drugoj grupi placebo. Reakcije su praćene u periodu od šest meseci.

Pokazalo se da među grupama nije bilo nikakve razlike u stopi gubitka bebe, ali je uočeno je da žene koje su prethodno doživele pobačaj, nakon uzimanja manjih doza aspirina imaju veću šansu za začećem i urednom trudnoćom.

Tokom istraživanja, 78 odsto žena koje su uzimale aspirin ostalo je u drugom stanju, a samo 68 odsto onih koje su uzimale placebo. Naučnici veruju da razlog za to može da se krije u činjenici da aspirin povećava protok krvi u materici.

(Telegraf.rs / Moje Zdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    8. april 2014 | 20:45

    Bapske price su drzati aspirin izmedju kolena, a ne popiti pa zatrudneti. Ja takvu bapsku pricu o pijenju aspirina ne cuh u Srbiji.

  • Lud Zbujen

    12. april 2014 | 13:35

    Imam ja aspirim za svaku po jerdan koja zeli da zatrudni :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA