NAUČNICI TVRDE: Homeopatija je prevara!

Australijski tim lekara istraživao je koliki stvarno uticaj homeopatija ima na lečenje simptoma bolesti kao što su astma, artritis, narkomanija, prehlada, grip ili ekcem

  • 22

U najnovijoj naučnoj studiji tvrdi se da ne postoje valjani dokazi da je homeopatija efikasna u lečenju ma kojeg oboljenja. Štaviše, kada su pacijentima davali lažni lek, takozvani placebo, efekti su bili identični.

Homeopatija je pravac u alternativnoj medicini koji u terapiji koristi veoma male koncentracije supstanci (lekova) koje u većim koncentracijama izazivaju iste ili slične simptome u organizmu kao i sama bolest.

Australijski nacionalni centar za zdravlje i medicinska istraživanja uradio je ogromno istraživanje na temu u kojoj meri je homeopatija u stanju da izleči čak 68 različitih bolesti. Između ostalog, proučavali su uticaj homeopatskih lekova na opekotine, astmu, artritis, poremećaje spavanja, hroničan umor, koleru, prehladu, grip, malariju, ekcem, pa čak i zavisnost od heroina.

- Ni u jednom slučaju ne postoji nijedan valjani dokaz da je pacijentima lečenje homeopatijom, u odnosu na one ljude koji su verovali da dobijaju lek, a primali su placebo, donelo veću šansu za izlečenje – napisali su naučnici u svom izveštaju.

Oni smatraju da javnost mora da bude upoznata sa posledica “rekla-kazala” tipom lečenja i urgiraju na lekare da uzmu u obzir ove naučne dokaze kada savetuju svoje pacijente o metodama lečenja.

- Ishitreno je donositi zaključak da je neka terapija efikasna samo na osnovu toga što neko tvrdi da jeste. Zato, upozoravamo vlade svih zemalja, da dobrano razmotre odluku o tome da li će dozvoliti da u njihovim državama homeopatija bude uvrštena u zvanične medicinske prakse – poručuju oni.

Doktor Džon Dvajer, imunolog i počasni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Južnom Velsu, smatra da bi homeopatiju trebalo zabraniti jednom za svagda.

- Svi mi shvatamo koliko moćan za ozdravljenje može da bude efekat placeba. Istina je da postoje ljudi koji su, zahvaljujući svojoj konstituciji i optimizmu, uspeli da se izleče od neke bolesti. Upravo zbog toga je lako upasti u zamku, verujući da će tako biti sa svima – rekao je on.

Predsednik Lekarske komore Australije, profesor doktor Ričard Čung, takođe se slaže sa Dvajerom.

- Homeopatija nije nauka. Ona nije bazirana ni na kakvim naučnim istraživanjima. U mnogim slučajevima ovaj tip lečenja predstavlja ozbiljnu opasnost koja može da ugrozi nečiji život – poručio je Čung.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    10. april 2014 | 08:36

    Ni vasi naucni lekovi nisu nmogo efikasnji. Otrovah se od lekova, obicnu infekciju ne mogu da izlecim.

  • tamara

    10. april 2014 | 08:16

    Opet farmaceutska mafija! A sta je sa zivotinjama kojima su davali hom.lekove i koje su se nakon terapija izlecila,i one imaju placebo efekat! Meni su hom.lekovi za grip glavobolju dobri. Ali stvarno.

  • Tehnofrik

    10. april 2014 | 08:59

    Ja sam preko 20 godina na homeopatiji, i isto toliko bez ijednog antibiotika. I ne pada mi napamet da finasiram farmaceutsku mafiju, jer homeopatija deluje 100%. Inace niti sam sujeveran, niti idem kod vracara, ne gledam u tarot, ne citam horoskop, sto ce reci, nema nikakvog sujeverja i placeba, nego cisto iskustvo. Zato samo homeopatija i prirodna medicina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA