Ovaj sprej za nos sprečava svinjski i ptičiji grip!

Nakon godina istraživanja, naučnici su konačno došli do savršenog rešenja koje će sprečiti da se tokom zime zarazimo respiratornim infekcijama

  • 0

Zbog potencijalne opasnosti od globalne epidemije mutiranim sojem svinjskog ili ptičijeg gripa, planeta je već decenijama u potrazi za univerzalnom vakcinom ili lekom protiv svih virusa gripa. Sada stručnjaci sa škotskog “St Andrews” univerziteta imaju novo rešenje, sprej za nos koji može da spreči ulazak opasnih bacila u naš organizam.

Sprej za nos funkcioniše tako što oblaže nos i disajne puteve tankim proteinskim slojem, koji sprečava virus gripa da se spoji s molekulima šećera kojima bi se hranio, a zatim i umnožavao.

Ovaj sprej predstavlja prvu liniju odbrane od svih tipova gripa, pa čak i onih sojeva najopasnijih po čoveka kao što su H1N1, H7N9 ili najnoviji H10N8.

- S obzirom na to da sve respiratorne infekcije koriste iste puteve ulaska u organizam, naš sprej bi mogao da ima daleko širu primenu. Mi smo promenili pristup, jer meta leka nije virus, već sam čovek. Kada udahnete virus, on se automatski vezuje za molekule šećera u respiratornom sistemu, gde nastavlja da se razmnožava. Sprej blokira pristup šećerima, tako da virus ne može da preživi – objašnjava jedan od istraživača Geri Tejlor.

Problem sa svim dosadašnjim vakcinama i pilulama protiv ove opake bolesti je to što virus gripa ima ogromnu moć adaptacije. U stanju je da mutira i na taj način se brani od svakog antiviralnog leka. Zato bi ovaj sprej za nos mogao da predstavlja dobitno rešenje, jer bi sprečio da osoba bude zaražena.

- U slučaju pandemije, većina ljudi ne bi bila imuna na novi virus. Dok bi se čekalo, možda i mesecima, da naučnici pronađu efikasnu vakcinu protiv konkretnog tipa gripa, ovaj sprej bi mogao sve da nas zaštiti. On se aplicira tokom sezone gripa kao sprej za nos ili inhalator – objašnjaca doktor Tejlor.

Čak i bez pandemije, sezonski virusi gripa godišnje odnesu 500.000 ljudskih života, tako da se naučnici sada nadaju da će metoda koju ovaj sprej koristi moći da se iskoristi za dalja istraživanja antiviralnih lekova. Za sada, škotski stručnjaci su ispitivali dejstvo spreja na miševima, a uskoro bi trebalo da se pojavi i verzija za ljudsku upotrebu.

(Telegraf.rs / Daily Mail / Photo credit: andreasnilsson1976 / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0))

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA