USKORO ĆEMO POBEDITI HIV: Lek protiv side krije se u koralima!

U morskim životinjicama koje naseljavaju grebene australijske obale, naučnici su otkrili protein koji ima moć da spreči HIV da napada naš organizam

  • 4

Istražujući paperjaste morske korale, naučnici australijskog Nacionalnog instituta za istraživanje raka sasvim slučajno su otkrili potpuno novu klasu proteina po imenu knidarini. I ne samo to, pokazalo se da ovi proteini predstavljaju snažne inhibitore HIV-a, odnosno da imaju moć da spreče virus da napadne T-ćelije ljudskog organizma, ćelije koje HIV koristi za razmožavanje.

Nakon otkrića knidarina, naučnici su prečiščenu verzuju proteina ispitali u laboratorijskim uslovima. Dobili su fantastične rezultate, jer su se knidarini pokazali da su u neverovatnom procentu u stanju da spreče ulazak HIV-a u T-ćelije.

Proteini su postigli blok-efekat vezujući se za virus i na taj način zaustavili ga u nameri da se stopi s ćelijom-domaćinom, što je preduslov da se virus zapati u organizmu.

- Ne mogu da vam opišem kakav je osećaj kada otkrijete protein koji niko drugi pre vas nije video. A činjenica da taj protein može da spreči širenje HIV infekcije, i to na potpuno nov način, zaista je neprocenjivo – rekao je Beri O'Kif, glavni autor ove studije.

U trenutku kada na planeti postoji 35 miliona ljudi zaraženih HIV-om, a nijedan postojeći tretman nije u stanju da izleči bolest, jasno je koliko je važna prevencija ovog opakog globalnog oboljenja. Iako je nauka do sada dala nekoliko potencijalnih rešenja za razvoj vakcine protiv side, nijedno nije dovoljno efikasno niti dostupno na tržištu.

Kondomi su momentalno jedini način zaštite od seksualnog prenošenja virusa koji izaziva sidu, ali njih, nažalost, ne koriste svi. Zato, stručnjaci polažu velike nade u knidarine.

Međutim, pre nego što krenu s pretkliničkim ispitivanjima o bezbednosti i efikasnosti potencijalnog leka, naučnici će morati da pronađu način kako da veštački dobiju knidarin, jer su svi korali, pa i ovi paperjasti, ugrožena vrsta na ivici opstanka, pa ih neće biti moguće žnjeti ih u neophodnim količinama.

Premda su istraživanja koralnog leka protiv širenja side tek u povoju, stručnjaci su optimisti, jer veruju da bi lubrikanti bazirani na knidarinima mogli da spreče seksualno prenošenje ove bolesti.

Takođe, naučnici su oduševljeni što njihovo otkriće može da posluži kao uzbudljiv podsetnik na to da mnogobrojne prirodne supstance kriju neslućene potencijale za ljudsko zdravlje.

- Ekstrakti dobijeni iz prirode trebalo bi da predstavljaju svetsku baštinu. Nikad se ne za šta možete da otkrijete. Srećom, istraživanja poput našeg će ohrabriti i druge istraživače da dalje ispituju biljni i životinjski svet, kako bi pronašli neki od potencijalnih lekova za bolesti koje opsedaju čovečanstvo – poručio je O'Kif.

(Telegraf.rs / EUREKAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wtf

    30. april 2014 | 11:54

    Znaju oni vec,sta je ljek protiv side i raka,samo nije im u cilju da to objave jer bi onda farmaceutska mafija pala!!!

  • bla

    30. april 2014 | 12:25

    o boze pravimo smart gluposti a za HIV,RAK I JOSH KO ZNA za KOJE BOLESTI NEMA LEKA......STVARNO SMO GLUPA BICA!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA