NEĆU DA DOJIM: Odluka ove mame uzburkala je internet

Nakon prvog porođaja, koji je poprilično teško izgurala, jedna mama se tokom druge trudnoće odlučila na poprilično smeo potez verujući da tako čini dobro sebi, ali pre svega i svojoj bebi

  • 25

Uprkos preporukama stručnjaka da bi trebalo da hrani svog sina prirodnim putem, odnosno dojenjem, jedna mama blogerka odlučila se da ipak bebu hrani veštačkom formulom. Evo zbog čega se odlučila na takav potez.

- Kada sam pakovala potrepštine pri polasku na porođaj, u mojoj torbi su se našli neki neuobičajeni predmeti - mlečna formula, flašice i voda za bebu. Zbog čega? Zato što sam već rešila da sina, kada dođe na svet, hranim adaptiranim mlekom - počinje Anđela Holand svoju priču.

Ova mama priznaje da tu odluku nije bilo teško doneti i da je razlog za to jednostavan. Nakon rođenja prvog deteta, dve nedelje je očajnički pokušavala da doji, ali mleka nije bilo, te je shvatila da za nju dojenje nije valjana opcija.

- Za to vreme smo i ja i moja ćerka patile, na različite načine - objašnjava Holandova i dodaje da je njen porođaj trajao 32 sata, da se okončao carskim rezom i da je saznanje da nema mleka koje je ubrzo usledilo ostavilo traga na njeno emotivno stanje.

- U svojim prvim danima majčinstva, osećala sam da ne ispunjavam svoj zadatak. I moja ćerka se mučila. Svako hranjenje je značilo pokušavanje da dojim pre nego što pređemo na adaptirano mleko. Previše sam uložila u mantru "dojenje je najbolje" i isuviše sam slušala savete lekara, nadajući se da ću na kraju uspeti. Iskreno, kajem se zbog toga - priznaje Holandova.

Zbog svega toga, Anđela Holand odlučila je da ovog puta nedojenje bude u potpunosti njena odluka, verujući da je to najbolje i za nju i za njeno drugo dete.

- Znam da će odmah dobiti hranljive materije i neću morati da brinem o tome hoće li ih dobiti od mene - ističe ova mama blogerka i dodaje da smatra da je najbolje hranjenje bebe bez imalo stresa.

Anđelin blog izazvao je lavinu različitih komentara na internetu. S jedne strane, oglasile su se mame koje su imale slična iskustva i koje su Holandovoj pružile bezrezervnu podršku, dok ju je nemali broj čitateljki osudio uprkos naslovu "Ne osuđujte me, odlučila sam da ne dojim", kojim poziva na razumevanje.

Ipak, jedan komentar se izdvojio, kao odgovor svima koji su na negativan način prokomentarisali Anđelin izbor.

- Srećna je mama je dobra mama - napisala je je jedna majka i istakla da je najvažnije da je beba sita zdrava, na koji god način da dobija hranu.

Slažete li se s ovim stavom?

(Telegraf.rs/YuMama)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    13. maj 2014 | 13:50

    Ja iz ugla ova i muža znam kroz šta je prolazila ova majka, sa mojom ženom je isti slučaj bio kad je rodila ćerkicu, mesec dana je po ceo dan dete jelo i plakalo, čak nam je spavamo prvih dana 7-8 sati mislili smo da je super to, a na kraju je ispalo da je dete jednostavno iznuđeno od sisanja a nije se najelo, i onda sam rekao dosta i otišao po dohranu, i dete je za 4 dana više napredovalo nego za mesec dana na majčinom mleku, i rekao sam kod drugog deteta ako u početku ne bude mleka odma dohrana, čak bi možda dete i ispalo da smo u početku po malo odbrane ubacili dok dete ne smogne snage da vuče, sve u svemu bolje dohrana nego da se muče zajedno a rezultata nigde

  • jox

    13. maj 2014 | 12:03

    Svaka cast! Podrzavam!

  • Jaaa

    13. maj 2014 | 21:39

    Ja sam majka tri devojcice, prve dve sam pokusala da dojim i uspeli smo neka dva tri meseca sa dohranjivanjem (namucili smo se) , a trecu sam dojila punih osam i beba i ja smo uzivale! Tako iz iskustva mogu reci da nekad ne ide i ako se trudis!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA