ZBOGOM GIPSU: Stigao je gel koji leči prelom kostiju! (VIDEO)

Ukoliko se sećate scene iz Hari Potera u kojem glavni junak ostaje bez svih kostiju u desnoj ruci, a zatim mu one, zahvaljujući specijalnom magičnom napitku, narastu preko noći, znajte da takvo izlečenje više nije samo stvar mašte, već vrlo bliska budućnost!

  • 0

Svako ko je ikada polomio ruku, nogu, rebro ili neku drugu kost zna koliko je mučan i dug proces u gipsu čekati nedeljama, pa u mesecima da sve lepo sraste i zaraste. Sada su naučnici pronašli sredstvo koje će umnogome da ubrza stvari!

Stručnjaci sa Rajs univerziteta stvorili su specijalni gel koji olakšava proces proizvodnje novog koštanog tkiva i to samo u onoj meri u kojoj je to osobi neophodno. Ovaj biorazgradivi gel nanosi se, poput kalupa, na naprsnuti deo kosti, a zatim se pokreće koštana regeneracija na osnovu matičnih ćelija pacijenta.

Kako kost raste, tako se ovaj gel dezintegriše i nestaje, a na njegovo mesto dolazi zdravo tkivo. Proces je jednostavan, doktori samo nanesu gel u željenom obliku, a onda se čeka da priroda odradi svoj deo posla.

Ova tehnika posebno bi bila korisna kod preloma ili naprsnuća lobanje, ali lekari predviđaju da bi ovu metodu manje koristili sami ortopedi, a više plastični hirurzi. Zato, nemojte da se iznenadite ako uskoro u ponudi budu fejslifting terapije tokom kojih, umesto da vam zatežu kožu, stručnjaci naprave pravu premetačinu kostiju vašeg lica.

(Telegraf.rs / Engadget)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA