Smanjite rizik za rak dojke, a evo i kako!

Čak i ako niste porodično pod rizikom da obolite od raka dojke, to ne znači da bi ne trebalo da se čuvate. Postoje otrovne supstance za koje je dokazano da mogu da izazovu ovu opaku bolest, a svakodnevno ste im izloženi

  • 0

Američki naučnici kreirali su listu hemikalija koje bi žene trebalo da izbegavaju, kao jedan vid prevencije raka dojke. Studija sadrži spisak 17 glavnih supstanci za koje je dokazano da izazivaju kancer kod životinja, a brojne žene su im svakodnevno izložene.

- Naše istraživanje daje smernice za prevenciju raka dojke, identifikujući prioritetne hemijske proizvode kojima su žene često izložene - kazao je jedan od autora studije Ratan Radel, direktor istraživačkog centra u institutu “Silent Spring” u Njutnu (Masačusets).

Naučnici kažu da treba pre svega izbegavati, koliko je god moguće, izlaganje parama benzina i dizela, kao i udisanje automobilskih gasova. Treba smanjiti konzumaciju pržene, zagorele hrane, poput roštilja. Ne bi trebalo kupovati nameštaj koji ima poliuretansku penu, kao ni onaj koji je vatrootporan.

Treba takođe izbegavati tepihe i druge tkanine otporne na mrlje. Odeću ne bi trebalo nositi na hemijsko čišćenje u perionice koje koriste perhloroetilen i slične rastvarače. Bitno je i u što većoj meri smanjiti izloženost hemijskim supstancama koje se nalaze u prašini, izuvajući cipele čim se uđe u kuću, i upotrebom usisivača koji imaju HEPA filter za mikročestice.

- Sve žene u izložene su hemijskim supstancama koje kod njih mogu povećati rizik od raka dojke, ali nažalost ta veza se često ignoriše - prokomentarisala je Julija Brodaj, generalna direktorka ove kompanije, ko-autorka studije.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA