Evo kako da zalečite žuljeve od lopatanja i mokrih čizama

Svim našim divnim momcima (i ponekoj devojci) koji ovih dana pune džakove na nasipima sigurno nije lako, a posebno ne njihovim vrednim šakama punim plikova i rana. Još gore je hrabrim vojnicima i drugim spasiocima koji već danima ne izbijaju iz vode i gumenih čizama

  • 0

S obzirom na to da se dobar deo Srbije nalazi u opasnosti od poplava nesagledivih razmera, na obalama reka svaki par ruku je dobrodošao. Međutim, lopata, grubi džakovi i pesak koji leti na sve strane predstavlju zlokoban recept za pojavu žuljeva na dlanovima, dok gumene čizme daleko od toga da su prijatelj umornih i vlažnih nogu.

Žulj (lat.clavus) predstavlja zadebljanje rožastog sloja pokožice do čega dolazi na mestu trenja. Kod ljudi koji se bave fizičkim poslovima, u pitanju su zadebljanja mrtve kože na tankim i glatkim površinama kože, posebno na unutrašnjoj površini prstiju i jagodica ili na tabanima nogu.

Ako se nasipima radi svakodnevno, bolni plikovi pucaju, zadebljala koža se ljušti, novi žuljevi se stvaraju jedan preko drugoga, a ni znoj ni hladna voda baš nisu prijatelji. Ima li spasa?

Imajte na umu da toj napasti na šakama i stopalima nećete stati na kraj sve dok ne prestanete da obavljate težak posao. Kako bi naši stari rekli “zapljuni se i nastavi sa radom”, a koža će vremenom očvrsnuti (osim ako nije došlo do krvarenja). A žuljevi? Pa, nek vam oni ostanu kao dokaz da se ne plašite rada i da ste heroji koji čuvaju svoje najbliže od katastrofe.

 

Evo kako da sprečite njihovo javljanje ili makar malo ublažite bolne posledice.

NOSITE ZAŠTITNE RUKAVICE 

Ako već imate žuljeve, onda ovo nije dobra ideja. Koža u rukavicama će se više znojiti, čime će koža žuljeva omekšavati, lakše pucati i otpadati. A, to boli i ranica preti da se inficira.

VUNENE ČARAPE SU SPAS

Kako leti, tako i zimi, čarapa s visokim procentom vune predstavljaju savršen termoregulator koji pritom i dobro upija znoj.

NAKON RADA RUKE I NOGE POTOPITE U KUPKU

Žuljevi se mogu lečiti dužim kupkama u emolijentnim rastvorima (Alumen, morska so...). Da bi se pripremila kupka, u 1 l vode temperature 45-50 ºC, rastvoriti po 1 kašikicu domaćeg sapuna, sode bikarbone i amonijaka.  Drugo rešenje je da u apoteci kupite sredstvo za omekšavanje zadebljale kože ili da ruke redovno mažete kremama na bazi vazelina.

REŠITE SE ZADEBLJANJA

Možete ih iseći najobičnijom grickalicom ili specijalnom britvicom za skidanje žuljeva koju ćete nabaviti u apoteci. Međutim, mora mnogo da se pazi da se ne zahvati zdrava koža i ne dođe do krvarenja. U tom slučaju obavezno dezinfikujte i previjte ranice zavojem. Važno je da kožu barem neko vreme pustite da se odmori i diše.

EVO ŠTA SAVETUJE NARODNA MEDICINA

Aloja. Kašu od listova staviti na žuljeve, kožu oko njih namazati vazelinom, zalepiti flasterom i zavezati. Posle 24 sata omekšali rožnati sloj sastrugati čistim, dezinfikovanim nožem ili kamenom. Posle toga kožu namazati kremom. Ako je žulj ostao, tretman ponoviti nekoliko puta.

Hrast. U skladu sa starinskom ruskom preporukom žuljevi na rukama i stopalima se mogu ukloniti na sledeći način: šake i stopala obmotati preko noći sa 2 sloja platna koje je natopljeno čajem od hrastove kore (1:5) i malo oceđeno. Povez pokriti vunenim materijalom.

Krompir. Kožu oko žuljeva prvo namazati vazelinom ili zalepiti flasterom. Na žulj staviti kašu od sirovog krompira, odozgo staviti papir za obloge ili celofan i učvrstiti zavojem. Povez ostaviti preko noći. Ujutru razmekšani sloj sastrugati i naneti kremu.

Crni luk. Kod ogrubele kože na laktovima, kolenima i dlanovima, kašu od luka naneti na ogrubela mesta i fiksirati flasterom. Posle 20 minuta skinuti, razmekšanu kožu sastrugati, sprati toplom vodom i namazati maslinovim ili suncokretovim uljem ili maslacem.

Ovas. Za uklanjanje žuljeva se preporučuju 15-to minutne vruće kupke od čaja od slame ovsa (1:10). Nakon toga pažljivo ukloniti orožnali sloj.

Maslačak. Svežim sokom maslačka, koji je isceđen iz cvetova i stabalaca, svakodnevno mazatižuljeve dok potpuno ne iščeznu.

Paradajz. Orožnale delove kože i žuljeve treba trljati pireom od paradajza.

Luk. Očistiti glavicu luka, preseći je na polovinu, staviti u čašu i preliti sirćetom. Ostaviti na toplo mesto 24 sata, zatim izvaditi luk i stavljati na žulj po jedan list dva puta dnevno – ujutru i uveče umotavajući zavojem.

Ljuska od luka. Natopiti je sirćetom i ostaviti dve nedelje. Staviti na žulj sloj kore 1-2 mm, uviti. Postupak izvoditi uveče nekoliko večeri i žuljevi će nestati.

Smokve. Napariti noge, dobro izbrisati da budu suve i na žulj staviti unutrašnju stranu presečene smokve. Postupak izvoditi svakodnevno uveče.

Suve šljive. Skuvati suve šljive u mleku, izbaciti koštice i vruće stavljati na žuljeve. Kada se masa ohladi zameniti je novom. Žuljevi od ovoga brzo nestaju.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Herbalia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA