OPASNO: Preko majčinog mleka beba može da dobije tuberkulozu, hepatitis ili sidu!

Najbolja opcija za svaku bebu svakako je da je njena rođena majka doji. U slučajevima kada to nije moguće, u pomoć mogu da priteknu žene koje imaju viška mleka i spremne su da ga doniraju, bilo dojenjem same bebe, bilo izmuzavanjem. Ipak, sa ovim stvarima se mora biti vrlo oprezan

  • 5

Doniranje svog mleka bebama čije majke nisu u mogućnosti da doje, predstavlja jedan od najplemenitijih i najhumanijih gestova. Međutim, pri izboru dojilje, odnosno donorke važno je obratiti pažnju na to da ta žena bude zdrava i da ne koristi nikakve lekove niti biljna medicinska sredstva.

 

Zato, stručnjaci preporučuju da se majke koje nemaju dovoljno sopstvenog mleka, za pomoć ne obraćaju nepoznatim i neproverenim ženama, već bankama humanog mleka u kojima se svaka donorka testira.  Što se tiče same dece, najčešće kontraindikacija za dojenje nema osim u slučaju da beba ima neko od izuzetno retkih oboljenja vezanih za metaboličke poremećaje.

 

 

Postoje situacije u kojima nije dozvoljeno doniranje mleka, i to kod majki koje imaju pozitivne testove krvi za HIV, citomegalovirus, tuberkulozu, hepatitis B ili C i sifilis, koje puše ili uzimaju psihoaktivne supstance, koje su bile primaoci organa ili transfuzije tokom poslednjih 12 meseci i koje piju dve ili više čaša alkohola dnevno.

 

Još neke kontraindikacije za dojenje ili doniranje mleka odnose se na bolesti kao što su apsces dojke, herpes zoster u predelu dojke, određena teška oboljenja srca, bubrega i jetre, maligna oboljenja. Upotreba određenih lekova iz grupe antibiotika kao što su tetraciklini, eritromicin, hloramfenikol isto se ne preporučuje, jer se ove supstance izlučuju preko mleka.

 

 

U našoj zemlji sve potrebne analize i provere sprovode se na Institutu za neonatologiju. Majke koje se odluče na ovaj humani akt i žele da svoje mleko poklone prevremeno rođenim i bolesnim bebama, pre početka donacije moraju da budu testirane, a ponovna procedura testiranja vrši se na svaka tri meseca tokom donacije. Da bi se dodatno obezbedila ispravnost mleka, svi uzorci doniranog mleka prolaze bakteriološko ispitivanje i tek nakon što se utvrdi ispravnost, mleko se daje bebama.

 

 

Iako je majčino mleko najbolja opcija za svaku bebu, stručnjaci upozoravaju novopečene roditelje da ga ne nabavljaju preko neispitanih izvora, jer bi ono moglo da nanese štetu novorođenčetu, tako da, u slučaju da nisu u stanju u stanju da dođu do donora preko banki humanog mleka, koriste specijalno mleko u prahu.

 

(Telegraf.rs / KatalogZdravlja/BankaMleka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goga

    23. maj 2014 | 14:18

    A posle mi pričajte kako 3 ciganke treba da doje decu po prihvatilištima. Ako iko tamo ima iole mozga neće dati nekome da mu podoji dete. manite me priča o humanosti kada nekoga tom istom možete da ubijete!

  • paranoja

    23. maj 2014 | 14:02

    E, ja mislim da mi potpuno treba da prestanemo da zivimo. Posto vidim da je sve sad opasno. Verovatno ce nam uskoro reci i da je pranje ruku opasno. Ili da je opasno disati.

  • Beba

    24. maj 2014 | 09:16

    Daleko bilo! Nikad ne bih dala da druga žena doji moju djecu, ma koliko bilo "plemenito"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA