Četiri razloga zašto ne treba nositi japanke

Iako leto kalendarski nije još uvek stiglo, meteorolozi za naredne dane najavljuju preko 30 stepeni. Ovo podrazumeva da ćemo svi gledati da se oblačimo što laganije i konačno moći da se šetamo bosih nogu. Mnogima su već godinama omiljeni modni izbor japanke. Međutim, ispostavilo se da ih baš i nije najpametnije nositi, a evo i zašto

  • 7

Iako su japanke simbol letnjih vrućina, čini se da baš i nisu dobre po zdravlje. Upravo ovo pokušali su da nam objasne zdravstveni eksperti, Kristofer Serf i Henri Berd u svojoj enciklopediji koja obuhvata naizgled bezazlene, ali zapravo po čoveka veoma opasne stvari.

Nekoliko je zdravstvenih razloga zbog kojih treba izbegavati nošenje japanki. Evo o čemu je reč.

Najpre, kada nosite japanke, vaši prsti se više nego inače grče tokom hoda, dok se peta istovremeno podiže. Ovaj način hodanja zapravo diktira sam dizajn japanke, kako vam obuća tokom šetnje ne bi spala sa stopala.

Upravo to dovodi do zapaljenja vezivnog tkiva, ali i upale, bola u peti i većeg umora u nozi. Na duže staze, ovi naizgled mali problemi vrlo često mogu da prerastu u mnogo veće, poput problema sa kukovima.

Kao drugo, japanka je dizajnirana tako da stopalo nema nikakvu potporu niti jastučice koji ublažavaju udarac stopala o zemlju tokom hoda. Upravo to može da dovede do bola u stopalima, tendinitisa i izvrnutih zglobova.

Na trećem mestu loših razloga za nošenje japanki nalazi se rizik od dobijanja smrtonosnog malignog melanoma, opasnog tumora pigmentnih ćelija kože. Stalna izloženost stopala suncu može da dovede do raznih oštećenja kože koja mogu da rezutiraju rakom.

 

Ovaj tip oboljenja na stopalima je izuzetno opasan, jer se simptomi mogu javiti na skrivenim delovima na kojima nije lako uočiti fleke, poput predela između prstiju. Zato nikada ne zaboravite da zaštitnu kremu nanesete i na stopala.

I na kraju, poslednji, ali podjednako važan razlog, je mogućnost nastajanja mnogih infekcija i zaraznih bolesti koje mogu da budu fatalne po čoveka. Unverzitet u Majamiju nedavno je radio bakteriološka ispitivanja japanki i došao do rezultata da se na delu japanke koji ide između palca i drugog prsta, nalaze mnoge bakterije, fekalne materije i mikrobi koji izazvaju infekcije i osip ili, što je još gore, stafilokoku.

Stručnjak za stopala, čuveni podijatar iz Pensilvanije, dr Ričard Maleksi, napominje da je osnovna uloga obuće da čuva vaša stopala, što svakako nije slučaj sa japankama. Pa sledeći put kada odete u kupovinu plažnog asortimana, razmislite o tome hoćete li na kasu poći sa japankama u rukama.

(Telegraf.rs/Shine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ovo

    5. jun 2014 | 12:20

    Kad pročitaš misliš da nema gore stvari na svetu od japanki.

  • Krstas

    6. jun 2014 | 02:43

    Verovatno je neko uvezao par hiljada klasicnih papuca, pa resio da nam otkrije istinu o japankama ubicama...:-)

  • Dominikanac

    8. jun 2014 | 00:02

    E vecu glupost nisam skoro procitao. 15 godina sam na karibima i 90% ljudi nosi japanke ovde a ja jos nisam cuo da je neko "tesko oboleo" zbog toga....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA