PREPOZNAJTE RAZLIKU: Da li vas muči alergija, grip ili prehlada?

Kada vas po lepom vremenu uhvati kijavica, curenje iz nosa, bol u grlu i slični simptomi, teško je biti siguran da li je u pitanju polenska kijavica ili neki drugi tip alergije ili je možda ipak u pitanju grip, neka virusna ili bakterijska infekcija

  • 0

Istraživanja pokazuju da veliki broj nas ne zna da razlikuje prehladu ili grip od alergijskog napada. Iako su simptomi ponekad veoma slični, postoje sitne razlike koje će vam pomoći u prepoznavanju i razlikovanju ovih zdravstvenih tegoba. Uz napomenu - gotovo svaki od ovih problema možete da izlečite bez upotrebe lekova, u SLANOJ SOBI!

CURI VAM NOS

Kašljanje, kijanje i curenje nosa su simptomi i prehlade i gripa. Međutim, ako je sluz iz nosa žuta, veća je verovatnoća da patite od prehlade. Alergije takođe uzrokuju curenje iz nosa, ali je sluz potpuno bezbojna.

SVRBE VAS OČI

Ako su kašalj i kijanje popraćeni nadraženim očima, koje su crvene, suzne i svrbe, veća je verovatnoća da patite od alergija. Prehlada ne uzrokuje svrab u očima, pa je to jedan od najsigurnijih načina da razlikujete alergije od prehlade. Ipak, proverite s oftalmologom da nije slučajno u pitanju bakterijski konjuktivitis.

NEDOSTAJE VAM DAH

Zviždanje u plućima dok dišete i nedostatak daha mogu da budu posledica i prehlade i gripa. Isto tako, čest su simptom bolesti respiratornog sistema, kao što su astma ili hronična opstruktivna bolest pluća. Nedostatak daha i zviždanje dok dišete mogli bi da predstavljaju infekciju donjih disajnih puteva, kao što su bronhitis i pneumonija, odnosno upalu pluća.

TEMPERATURA

Ako imate povišenu telesnu temperaturu, verovatno patite od prehlade. Alergije obično ne izazivaju porast telesne temperature.

TRAJANJE TEGOBA

Simptomi alergija će biti prisutni dok god ste izloženi alergenima. Kod prehlade simptomi obično prestaju najviše do nedelju dana. (Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA