PARASKAVEDEKATRIFOBIJA: Znate li zašto bi trebalo da se plašite ove reči?

Da možda danas nemate nameru da ne izlazite iz sigurnosti svog doma i zavukli ste se u krevet s pokrivačem do glave? Pogasili ste sve električne uređaje, isključili telefone, zavrnuli vodu, šest puta proverili gromobran, a čak ne želite ni da znate da li vam je za današnju tekmu prošao tiket? Niste jedini...

  • 7

Ako ste sujeverni, danas budite posebno na oprezu. Stigao je petak 13! Po mnogima, u pitanju je baksuzni datum koji nas stavlja isključivo u malerozne situacije.

Strah od ovog datuma prisutan je širom sveta, pa tako u mnogim ulicama ne postoji broj 13, nekim soliterima nedostaje trinaesti sprat, aerodromi nemaju trinaesti izlaz, a bolnice i hoteli nemaju sobe broj 13.

Ako ste baš na ovaj dan isekli nokte, promenili čaršave ili krenuli na letovanje - ne piše vam se dobro. Naravno, ovo sve važi samo pod uslovom da čvrsto verujete da postoji nešto što se zove zla kob.

Iako sve ovo zvuči kao obično, zastarelo, pa čak i komično praznoverje, strah od nesreće koju prema legendi donosi petak 13. prerastao je u pravu pravcatu fobiju, koja ima svoje naučno ime - paraskavedekatriafobija.

Paraskavedekatriafobija, odnosno nerazuman strah da će nam se u petak 13. sigurno dogoditi nešto loše, istorijski se povezuje sa događajem iz 14. veka kada je francuski kralj Filip IV viteški red Templara osudio zbog jeresi i naredio da budu spaljeni na lomači. Naravno, to se desilo petka 13, pa je to postao simboličan datum koji predskazuje nesreću.

Bez obzira na to da li verujete u ovo sujeverje ili ne, ipak dobro promislite da li je danas dan za donošenje velikih odluka, kao što je izgovaranje sudobonosnog “da” pred matičarem, odlazak na put, započinjanje novog posla, pač i za odlazak kod frizera.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA