OD OVOGA RASTE KOSA: Lekom za artritis izlečili ćelavost!

Lekom koji je odobren za lečenje reumatoidnog artritisa, naučnici su uspeli da "izleče" ćelavost

  • 3

Naučnici s Jejla pronašli su tretman kojim su uspeli da "izleče" ćelavost. Ovo je prvi put da je neki lek uspešno rešio alopeciju, a pacijentu na kome su ga primenili ponovo je porasla kosa, ali i obrve, trepavice i druge dlake na telu.

- Rezultat je bio ono čemu smo se nadali. Ovo je veliki korak napred u lečenju svih pacijenata s alopecijom. Iako je ovo samo jedan slučaj, verujemo da je tretman odličan i da će biti uspešan i kod drugih pacijenata - kaže dr Bret A. King, profesor dermatologije u Školi medicine univerziteta Jejl.

Pacijentu su bile dijagnostikovane alopecija univerzalis, bolest koja dovodi do gubitka dlaka na telu, ali i psorijaza, koju karakterišu crveni delovi na koži. Na Jejl je stigao da bi lečio psorijazu, jer alopecija nikad ranije nije bila izlečena.

King je verovao da je moguće obe bolesti lečiti simultano i to korišćenjem leka "tofacitinib citrat", već odobrenog medikamenta za lečenje reumatoidnog artritisa. Lek je ranije korišćen za lečenje psorijaze kod ljudi, a kod miševa je uspeo da izleči manje ekstremne forme alopecije.

- Ne postoji mnogo dobrih opcija za dugoročno lečenje alopecije. Najnovija istraživanja su pokazala da postoji šansa da pomogne i to se dogodilo - kaže King.

Posle dva meseca tretmana simptomi psorijaze su se poboljšali, a pacijentu su počele da rastu kosa i brada. Posle tri meseca porasla mu je i kosa. Neželjenih efekata nije bilo. Ipak, naučnici su zatražili kliničko ispitivanje leka, kako bi utvrdili da li je kod lečenja alopecije efikasan uvek ili samo u pojedinim slučajevima.

(Telegraf.rs / Izvor: edition.cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA