DOKAZANO: Starije trudnice žive duže!

Ukoliko se nalazite da pragu četrdesetih, a još uvek se niste ostvarili u ulozi majke, ne brinite se ništa. Ne samo da nije kasno, već vam odluka o kasnijem rađanju može produžiti život!

  • 1

Žene koje su rodile dete posle 33. godine života dvostruko su češće doživele 95. rođendan nego one koje su rodile u kasnim dvadesetim, potvrdila je studija američkog Univerzitetskog medicinskog centra Boston sprovedena na 462 žene.

Životni vek je bio još duži za trudnice u koje su prevalile četrdesetu. One koje su zatrudnele prirodnim putem i rodile nakon 40. godine imale su četiri putu veću verovatnoću da će duvati 100 svećica nego majke koje su rodile u mlađoj dobi. Međutim, ta se verovatnoća smanjuje ako majka rodi troje dece, potvrdilo je istraživanje.

Naučnici veruju da trudnoća u kasnijem uzrastu zapravo predstavlja znak sporijeg starenja.

- Kod žena koje su prirodnim putem ostale trudne u zrelom dobu, reproduktivni sistem sporije stari. To ujedno važi i za ostatak organizma. Što su žene duže plodnije, to je i veća verovatnoća da će gen za dug život preneti budućim generacijama. Ali to ne znači da bi žene trebalo namerno da odlažu trudnoću - istakao je autor istraživanja doktor Tomas Perls.

Ranija istraživanja potvrdila su da na očekivani životni vek utiču životni stil i genetika. Oko 80 odsto uticaja odnosi se na životne navike, a samo 20 odsto zavisi od genetskog materijala.

(Telegraf.rs / 24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA