KAKO DA: Zaštitite i rashladite bebu tokom putovanja autom

Omogućite bebi da zaista uživa u svom prvom odlasku na letovanje kolima sa svojom porodicom! Donosimo vam par trikova kojima ćete sebi olakšati pripreme za putovanje i sprečiti svaku moguću nezgodu

  • 0

Prvi odlazak na letovanje s malom bebom velika je briga za roditelje, posebno kada u vestima pročitaju da se nekoj porodici dogodila tragedija upravo tokom putovanja. Mame i tate su zabrinute kako će njihovo dete da podnese put. Međutim, voziti bebu u autu po izrazito toplom vremenu možda najveća dilema koju roditelji imaju.

Ukoliko je to slučaj, nije neophodno da odustanete od putovanja tokom vrelih letnjih dana, bez obzira na to da li je vaš izbor putovanje automobilom, avionom ili nekim drugim prevoznim sredstvom.

Sve što je potrebno jeste da preduzmete određene korake po pitanju tečnosti koju će beba piti, njene odeće i zaštite od sunca i vaše prvo porodično putovanje biće vesela avantura za pamćenje!

Potrudite se da beba ne bude direktno izložena suncu, naročito između 10 časova izjutra i 2 sata popodne. Budući da je detetova koža neverovatno nežna, izlaganje sunčevim zracima više od 10-15 minuta može dovesti do opekotina od sunca, zbog čega bi trebalo da beba bude u senci i da joj koža bude zaštićena.

Rashladite svoju bebu tako što ćete je obući u lagane materijale poput pamuka, a naročito je važno da odeća pokrije ruke i noge. Uz to, postarajte se da beba ima šeširić kako bi joj lice i oči bili pokriveni. Na taj način smanjićete rizik za nastanak opekotina i osipa.

Petnaest minuta do pola sata pre nego što napustite kuću, nanesite na bebinu kožu kremu sa visokim zaštitnim faktorom. To će je zaštititi od jakih zraka i opekotina. Ipak, ukoliko je vaša beba mlađa od šest meseci, ne preterujte s količinom nanete kreme.

Ako u sedištu za bebu, kolicima ili nosiljci ima dodatnog punjenja, obavezno ga izvadite kako biste sprečili pretopljavanje. Odeća od muslina može pomoći da detetu bude još prijatnije.

Uvek pri ruci imajte lepezu, mobilni ventilator ili nešto slično što će vam pomoću rashlađivanju.

Nikada ne ostavljajte bebu samu na nekom toplom mestu, a naročito ne u automobilu. Temperatura toplim danima u automobilu može biti značajno viša nego izvan vozila, što može izazvati toplotnu iscrpljenost deteta, a ovo stanje zahteva hitno medicinsko zbrinjavanje.

Postarajte se da dete ima dovoljno tečnosti kako bi se izbegla dehidracija. Starije bebe mogu piti kokosovu vodu ili ohlađenu prokuvanu vodu.

Izbegavajte napitke i hranu koji izazivaju dijareju ili mogu da izazovu trovanje.

(Telegraf.rs / YuMama)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA