Sedam tkanina koje osetljiva koža nikako ne podnosi

Svrab, osip, a vrlo često i kontaktni dermatitis samo su neke od neprijatnosti koje može da uzrokuje nošenje pogrešne odeće

  • 0

Kada idete u šoping, trebalo bi da obraćate pažnju na sastav na etiketama, naročito ako imate osetljivu kožu. Možda toga niste svesni, ali pogrešne tkanine mogu da vam uzrokuje probleme poput svraba, osipa, a vrlo često i neprijatnog kontaktnog dermatitisa. Baš zbog toga, naročito sad pred leto, kada vaša koža treba da se "pokazuje", vodite računa o tome na šta trošite novac!

Evo koje materijale bi trebalo svakako izbegavati, a naročito ako ste osetljivi.

Najlon

Ovaj materijal koži ne dopušta da diše zbog čega se povećava rizik od osipa, svraba i crvenila. Upravo se zbog toga se ne preporučuje osetljivoj koži kao ni ako imate ekceme jer ih može samo pogoršati.

Akrilna vlakna

Ova vlakna u kombinacijama sa drugim materijalima stvaraju imitaciju vune, flisa i lažnog krzna. Pomešana su prijatnija za kožu, ali kao samostalan materijal, akril može da iritira kožu.

Vuna

Osetljivoj koži najviše odgovaraju prirodni materijali odeće poput organskog pamuka, kašmira, lana, konoplje i bambusa, ali bi trebalo izbegavati vunu. Ovaj materijal može da bude previše grub i da izaziva iritacije. Ne preporučuje se da je nosite direktno na kožu, već ispod vunenog džempera obucite majicu. Ona će sprečiti direktan kontakt.

Spandeks

Sastoji se od sintetičkih materijala koji ne daju koži da diše. Takođe, iritira kožu i može da pogorša već postojeće kožne bolesti.

Pamuk

Iako je pamuk najbolji za osetljivu kožu, on lako upija deterdžent i omekšivač koji takođe mogu da uzrokuju kožne alergije. Stoga, ako kupujete odeću u second hand prodavnicama treba je nekoliko puta oprati pre nego li je obučete.

Veštačka svila

Viskoza ili veštačka svila osim što je jeftinija od prave, uzrokuje niz kožnih problema među kojima su osip, crvenilo i svrab. Osetljivoj koži se preporučuju prirodni materijali koji su nežni za kožu, a koji traju duže od veštačkih vlakana.

Poliester

Sintetički materijali ne odgovaraju osetljivoj koži. Najzastupljeniji među njima je poliester koji izazva osip, a u retkim slučajevima izaziva kontaktni dermatitis. Takođe može da pogorša već postojeće ekceme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA