Trudnice, pazite se velikih vrućina!

Ako čekate bebu, vodite računa kada izlazite napolje i sve vreme imajte na umu da letnje vrućine mogu da izazovu prevremeni porođaj

  • 0

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Montreal, pokazalo je da se tokom vrelih letnjih meseci za trudnice povećava opasnost od prevremenog porođaja i to za 27 odsto.

Naučnici su analizirali više od 219.000 rođenja tokom 29 godina, pri čemu su uzeli u obzir maksimalnu dnevnu temperaturu u sedmici koja je prethodila porođaju i broj uzastopnih dana u kojima je temperatura bila iznad 31 stepena Celzijusa.

Tom prilikom je otkriveno da se pri takvim temperaturama četiri do sedam dana uzastopno rizik od preranog porođaja, odnosno u 37. ili 38. nedelji trudnoće, povećava za 27 odsto.

Naučnici su to objasnili time da vrućina utiče na pojavu trudova i da se verovatno radi o termoregulaciji, odnosno sposobnosti tela da kontroliše toplotu, a ne isključuju ni mogućnost dehidracije zbog čega se smanjuje protok krvi kroz uterus što pojačava izlučivanje hormona hipofize koje na kraju dovodi do preuranjenog porođaja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA