Znate li koja je idealna dužina tek rođene bebe?

Verovali ili ne, iako na planeti postoje ljudi različite visine, građe ili uhranjenosti, u trenutku kad tek stignemo na svet, svi smo u proseku podjednako dugački!

  • 8

Istraživanje tima naučnika sa Univerziteta u Oksfordu otkriva da bi zdrave majke u celom svetu, bez obzira na ekonomski status ili etničku pripadnost, trebalo da rađaju bebe gotovo identične dužine. Bez obzira na poreklo i "gabarit" porodilje, svaka beba bi trebalo da na rođenju bude duga oko 49,4 centimetara ako je majka vodila računa u trudnoći.

To je rezultat opsežnog istraživanja koje su profesor Hose Viljar i njegov tim sproveli u osam zemalja - Brazil, Velika Britanija, Oman, Italija, Kenija, SAD, Kina i Indija, a čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Lancet. U svakoj od pomenutih zemalja, mobilisano je 300 medicinskih stručnjaka i više od 200 istražvača i lekara kliničara.

Anketa, kojom je bilo obuhvaćeno 60.000 porodilja, pokazala je da su novorođenčad slične dužine kada su majke zdrave i dobro informisane. Svetski dispariteti u pogledu dužine, koji su konstatovani na rođenju beba, rezultat su pre svega ekonomskih i zdravstvenih razlika, a tek potom, i u daleko manjoj meri, etničke pripadnosti.

Istraživači su koristili istu tehnologiju i ista sredstva u svih osam zemalja. Merili su koštani razvoj fetusa pomoću ultrazvuka i konstatovali frapantne sličnosti, bez obzira na rasnu i etničku pripadnost beba. Ali pod jednim uslovom: da su mame bile zdrave i dobro informisane.

Prosečna dužina beba na rođenju je, tako, bila 49,4 centimetara, sa mogućnošću greške od plus-minus 1,9 centimetara. Svega četiri odsto dispariteta otpada na etničko poreklo bebe.

- Nemojte nam zato reći da ništa ne može da se uradi! Nemojte reći da žene u pojedinim zemljama rađaju malu decu zato što su za to predodređene. To je jednostavno laž! - istakao je profesor Viljar.

Naučnici se nadaju da će rezultati do kojih su došli podstaći zdrastvene vlasti u svetu da se više pobrinu za žene i njihovo zdravlje za vreme trudnoće.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mamita

    12. jul 2014 | 16:05

    Joj, sta sve ne izmisljaju, uzimaju pare za kojekakve nebuloze, strasno...!!!

  • Beba

    12. jul 2014 | 11:33

    Ma kako da ne! Obicno bebe koje su iznete do kraja, budu 54 cm duge...i to je sasvim normalna duzina... E sad tezina je drugo...

  • Lav

    13. jul 2014 | 01:24

    Ma neka je ono zivo i zdravo, koliko je dugo to nije bitno! :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA