KRV NAM POPIŠE: Šta su i odakle dolaze ti dosadni komarci?

Pojedine vrste komaraca napadaju čoveka i životinje, kada se hrane sisajući njihovu krv. Ženke pomoću usnog aparata, koji je prilagođen za ubode, probijaju kožu i istovremeno izlučuju sekret pljuvačnih žlezda koji sprečava zgrušavanje krvi domaćina

  • 0

Komarci su insekti dvokrilci iz familije Culicidae, rasprostranjeni u svim krajevima naše planete. Ova familija obuhvata oko 3.500 vrsta, svrstanih u tri podfamilije. Komarcima naročito pogoduju topla područja, gde se gustina njihovih populacija znatno uvećava.

Pojedine vrste komaraca napadaju čoveka i životinje, kada se hrane sisajući njihovu krv.

Ženke pomoću usnog aparata, koji je prilagođen za ubode, probijaju kožu i istovremeno izlučuju sekret pljuvačnih žlezda koji sprečava zgrušavanje krvi domaćina.

Pre polaganja jaja, ženke obično uzimaju krv jedanput ili više puta. Mužjaci žive pored vode i nisu paraziti čoveka i životinja, već se isključivo hrane biljnim sokovima, nektarom i drugim tečnostima.

Komarci su vešti insekti i poznato je da nalaze put do stanova i kroz isključene klima-uređaje.

Običan komarac zauzima paralelan položaj prema podlozi, dok je malaričan postavljen koso, sa podignutim zadnjim delom tela. Larve se razvijaju u stajaćim vodama, barama, bazenima, slivnicima, kanalima i drugim mestima.

Ova vrsta insekata je rasprostranjena širom Srbije i mogu se naći i na visinama od čak 2.500 metara. Jedinke koje žive na jugu su mnogo agresivnije nego one koje se nalaze na severu zemlje.

Sredstva za suzbijanje komaraca u otvorenom prostoru omogućavaju kontrolu populacije komaraca tako što uništavaju odrasle jedinke komaraca, odnosno redukuju njihov broj.

(Telegraf.rs / Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA