ŽENE, ČUVAJTE SE: Pilule izazivaju rak!

Otkako se pojavila, pilula za kontracepciju je donela pravu revoluciju u žensku seksualnost, ali i olakšala hormonalne muke mnogim pripadnicama nežnijeg pola. Međutim, ispostavilo se da je ovaj vid zaštite od neželjene trudnoće potencijalno veoma opasan

  • 2

Nažalost, žene koje koriste anti-bebi pilule imaju za 50 odsto više šanse da obole od raka dojke. Žene koje uzimaju tablete s visokim udelom estrogena pod tri puta većim su rizikom za kancer u odnosu na dame koje nikad nisu koristile ovaj vid kontracepcije.

Srećom, nisko-dozažne, takozvane “kombinovane”, pilule novije generacije, u kojima ima vrlo malo estrogena, skoro da ne predstavljaju nikakav rizik.

- Ispostavilo se da pojedine hormonske formule znatno mogu da povećaju šanse od raka dojke. Potrebna su dodatna istraživanja, ali dokazano je da se s prestankom uzimanja problematičnih pilula rizik značajno smanjuje – rekla je autorka najnovije studije na ovu temu, doktorka Elizabet Biber iz “Fred Hačinson” istraživačkog centra u Sijetlu.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kulture

    2. avgust 2014 | 18:49

    Pilule su zlo.. Jedno vrijeme su mi bile super, a kasnije ni zelje za sexom, glavobolje, nemogucnost vlazenja.. Ma katastrofa

  • Zanepoverovati

    2. avgust 2014 | 08:25

    Zene koje uzimaju kontraceptivne pilule i prestanu s tim, u narednih 5 godina su u rizicnoj grupi da brze obole od raka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA