Saznajte šta se sve dešava u vašem telu kada vas ugrize insekt! (VIDEO)

Svi znamo da nije prijatno, a znamo i da prepoznamo otok. Međutim, da li znate kako zapravo izgleda proces dok vas ujeda komarac ili neki drugi insket?

  • 0

Mala bića mogu da izazovu velike iritacije. Saznajte šta se tačno događa s vašim organizmom nakon što vas insekt izabere kao obrok.

Pre ujeda

Znojite se, ali toplina vašeg tela je mamac za komarce, muve ili druge bubice. Mogu da vas nanjuše sa 150 metara. Muškarci oslobađaju više topline u ugljen monoksida, međutim oni su i dlakaviji što ih donekle štiti od malenih napasnika.

Tokom ujeda

Insekt se spustio na vašu kožu i ispituje teritoriju. Najzanimljiviji delovi su im pored vena. Mogu da vam prodru pod kožu i pre nego što vam isisaju krv, da vam ubrizgaju sopstvenu pljuvačku. Do trenutka kad osetite ubod, ona (samo ženski komarci grizu) se najverovatnije već nahranila.

Nakon nekoliko minuta

Vaše telo je identifikovalo pljuvačku komarca kao stranog napadača. Limfociti, vrsta belih krvnih stanica, hrle na scenu da ga unište. To je proces koji uzrokuje svrab i oticanje. Ne češite se jer ćete samo da pogoršate stvar.

Nakon nekoliko sati

Pljuvačka komarca može da ostane satima (čitaj: svrab). Najbolje je ignorisati. Većina proizvoda koji se mogu kupiti da ublaže svrab od uboda komarca nisu delotvorni.

Sledući dan

Svaka osoba različito reaguje. Ako ste srećni, svrab je blaži iako mesto ugriza može još uvek da deluje upaljeno. Ukoliko ste osetljivi, moguće je da se probudite sa velikim otokom. To je verovatno znak da ste alergični i da je vaš imunološki sistem poslao vojsku antitela kao obranu. Gadno izgleda? Da. Opasno? Verovatno ne. Pomažu led i antihistaminik.

Nakon dva ili tri dana

Velike su šanse da će posledice ugriza potpuno da nestanu. Međutim, ako osetite simptome poput glavobolje ili mučnine, posetite lekara da bi se isključila moguća infekcija ili zaraza opasnim virusom.

(Telegraf.rs/MojeZdravlje)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA