Ako želite da imate blistav osmeh, zaboravite na ovih pet stvari!

Perete zube pastom za izbeljivanje, stavljate sodu u pastu, sve radite, ali zubi su vam i dalje žuti? Rešite problem izbegavajući navedene stavke!

  • 2

Dobra higijena usne šupljine podrazumeva često pranje zuba, grgljanje vodicama za ispiranje i čišćenje zubnim koncem. Čak i ako ste redovni u svim tim stvarima neke navike mogle bi da vas spreče u blistavom osmehu. Saznajte koje namirnice treba da izbegavate.

Kofein i tanini

Dobro je poznato da pića bogata taninima poput crvenog vina i kofeinom poput kafe uzrokuju tamne mrlje na zubima. Posebno je problematičan crni čaj čije je čestice tanina teško rešiti sa zubne gleđi. Pa ako već uživate u jutarnjem čaju – birajte zeleni, koji se smatra boljim saveznikom belih zuba.

Jarka gazirana pića

Slatka gazirana pića puna su šećera koji bi mogli izazvati karijs. Takvi napici, a posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina koje će požuteti vaše zube ako ih često ispijate.

Tvrdi slatkiši

Bombone

Ako želite bele zube definitivno se klonite tvrdih slatkiša poput lizalica i bombona. Ovaki proizvodi su puni šećera koji uništavaju belinu zuba. S ozbirom da ih nije lako pojesti, dugo ih držimo u ustima i tako produžujemo štetno delovanje na usnu šupljinu.

Umaci za jela

Kečap

Žute mrlje na zubima posledica su i preteranog uživanja u dodacima za jelo poput kečapa, balzamika ili kineskih umaka na bazi soje. Zubi će požuteti i ako prečesto uživate u začinjenim i složenim jelima s dodatkom karija i paradajza.

Voćne i povrćne boje

Neke vrste povrća i voća poput šipka, cvekle i borovnica sadrže mnogo polifenola koje štite telo od brojnih bolesti, ali i menjaju boju zuba. Dodatnu štetu za sjaj napravićete ako odmah nakon konzumacije tih plodova oprate zube. Umesto toga, sačekajte barem pola sata i dopustite da žlezde obave svoj posao razgradnje bakterija i kiselina u ustima, a tek onda posegnite za četkicom.

(Telegraf.rs/Avaz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bla

    9. avgust 2014 | 13:33

    naravucenije nemo jedes i da pijes nista i ima zubi da ti svetle kao reflektor....ma ajte molim vas...da vidis kad mi moja zubarka milka izbeli zube.....

  • a

    10. avgust 2014 | 15:50

    Samo uzmes cumur i pocnes da trljas i izbelis zube.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA