ODVOJITE DECU OD KOMPJUTERA: Čime sve možete da ih zabavite tokom raspusta?

Kada bi svi imali sreće da deca većinu leta provedu na moru, ne bismo razbijali glavu šta s njima dok su sami kod kuće. No realnost je upravo takva, a ne treba im dozvoliti da po ceo dan gledaju televiziju ili igraju igrice

  • 3

Iako bi većina dece bila sasvim zadovoljna gledanjem TV-a ili igrom na kompu, znamo da to ne smemo da im dopustimo pa evo nekoliko ideja kako im organizovati vreme dok su sami kod kuće.

Ostaviti dete samo kod kuće dok ste na poslu, veliki je izazov, ali u današnje vreme, kada je komunikacija moguća u bilo kom trenutku, školarci se odlično snalaze. Baš kao što smo prolazili odvajanje tokom leta u vrtićkom uzrastu i slali ih bakama i dekama, tako je i ovo odličan način da grade svoje samopouzdanje i odrastu u samostalne ljude.

Igra s prijateljima

Setite se samo kako ste provodili praznike kada ste bili deca. Lopta i konopac za preskakanje bili su glavni aduti i nikada nam nije bilo dosadno. Neka budu na vazduhu i aktivni. Jedino morate postaviti čvrsta pravila koliko dugo i u koje vreme smeju napolju i da se javljaju na mobilni.

Spremanje

Da, neće im biti drago kada im predložite da očiste sobu od nepotrebnih svesaka i udžbenika, ali i sortiraju igračke. Ali, na kraju će se zabaviti kada prelistaju knjige i sveske ili pronađu neke igračke na koje su zaboravili.

Čitanje s prijateljima

Jedan od dobrih načina da ih motivišete da bi pročitali koju knjigu više jeste da čitaju isto što i najbolji drugari. Tako mogu da upored utiske i jedni drugima predlože novo štivo.

Kreativni trenuci

Momci će sigurno neko vreme provesti u izradi grba najdražeg fudbalskog kluba, a devojčice bi mogle da izmisle novu kolekciju odeće. Uz to im možete kupiti razne setove za modelovanje ili izradu maketa.

Odredite vreme za gledanje TV-a

Jasno vam je da dan ne može proći bez toga ako je dete samo dok ste vi na poslu pa se dogovorite da to bude u vreme kada se emituje neka serija ili crtani koji vole. Isto važi za provedeno vreme na svim gadgetima, od kompa do raznih konzola i mobilnog.

mama, roditeljstvo, deca, dosada

Odlazak u knjižaru i centre kulture

Ako imate biblioteku ili centar za kulturu u blizini, raspitajte se kakve programe i radionice nude pa neka dete učestvuje u njima. Predložite da ih ide nekoliko prijatelja iz razreda pa ćete se osećati sigurnije što su van kuće bez vaše pratnje.

Pitajte ih šta žele

Na kraju ih pitajte što bi hteli da rade. Možda imaju neku dobru ideju koja će ih učiniti srećnima.

(Telegraf.rs/tPortal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anonimus

    12. avgust 2014 | 15:24

    Ja se sa svojim drugarima svaki dan cujem preko skype i zajedno igramo igricu

  • Markisha

    12. jun 2015 | 06:29

    Mene nista ne moze zabaviti kad se setim u kakvoj drzavi zivim i pored kakvih ljudi zivim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA