Lek protiv raka postoji, ali ga farmaceutska industrija ignoriše?

Kanadski naučnici pronašli su lek za rak, ali velike farmaceutske kompanije za njega nisu zainteresovane, jer ga ne mogu patentirati, te ni na njemu zaraditi novac

  • 0

Naučnici sa Alberta univerziteta u kanadskom Edmontonu polovinom januara izlečili su rak korišćenjem vrlo jednostavne tehnike. Oni su primenili dikloracetat (DCA) koji se trenutno koristi za poremećaje metabolizma, pa ne postoji bojazan od nuspojava ili neželjenih dugoročnih efekata, piše Money Trend Research. Ovaj lek nije potrebno patentirati, tako da ga svako može upotrebljavati brzo i jeftino, za razliku od skupih lekova za rak koje nude velike farmaceutske kompanije.

Kanadski tim je DCA testirao na ljudskim ćelijama i dokazali su da je ova supstanca uspešno savladala rak pluća, grudi i mozga, dok su sve zdrave ćelije prošle bez oštećenja. Eksperimenti su rađeni na laboratorijskim životinjama kod kojih se predeo zahvaćen ćelijama kancera smanjio kada su im u vodu za piće stavljali DCA.

U ljudskim ćelijama postoje prirodni mehanizmi za borbu protiv raka, ćelijske organele - mitohondrije. Međutim, kako bi one obavljale svoj posao, neophodno ih je podstaknuti. Naučnici su ranije smatrali da su mitohondrije oštećene i neaktivne u borbi protiv raka. Oni su svoja istraživanja usmerili na glikolizu, koja je manje efikasna u borbi protiv raka, a stvara i veće troškove.

Lečenje dikloracetatom ne oslanja se na glikolizu, nego na mitohondrije. Dikloracetat podstiče mitohondrije da se aktiviraju u borbi protiv ćelija raka. Ovaj efekat dozvoljava reaktivaciju procesa koji se naziva apoptoza. Mitohondrije u sebi imaju program za samouništenje koji se aktivira kada se radi o ćelijama raka. Bez apoptoze, tumori brzo i neobuzdano rastu, jer njihove ćelije odbijaju da se "ugase". Funkcionalne i aktivirane mitohondrije, zahvaljujući DCA, pokreću taj proces i jednostavno uništavaju ćelije raka.

S isključivanjem procesa glikolize, telo proizvodi manje mlečne kiseline, pa se oštećeno tkivo oko ćelija raka ne raspada i ne stvara se podloga za nove tumore. Farmaceutske kompanije ne ulažu u ova istraživanja jer DCA metodu nije moguće patentirati, a bez patenta oni ne mogu ni da zarade novac.

Ignorišući velike kompanije, ovu metodu bi sada trebalo da počnu da istražuju nezavisne laboratorije kako bi potvrdile otkrića i proizvele lek. Sav istraživački rad mogao bi biti obavljen uz pomoć mnogobrojnih fakulteta širom sveta, kojima bi zasigurno bilo drago da učestvuju u takvom istraživanju i pomognu u razvoju efikasnog leka protiv raka.

(Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA