OTKRIVAMO: Šta bi bilo da se probudite usred operacije?

Verovali ili ne, godišnje se na stotine pacijenata širom sveta probudi tokom operacije. To je veoma traumatično iskustvo, jer pod dejstvom anestezije niste u mogućnosti ništa da preduzmete

  • 9

Prema rečima profesora Aitkenheda buđenje iz anestezije može biti krajnje traumatično iz više razloga. Jedan od njih je što pacijent postane svestan bola koji oseća u tom trenutku a ne može da učini ništa povodom toga jer je paralizovan. Isto tako, važan je i sam trenutak iznenađenja, kada postajete svesni šta se u stvari dešava.

Ove tri žene prošle su baš kroz te situacije i evo šta su imaju da ispričaju o svom iskustvu.

Dok je polako gubila svest na operacionom stolu Aleksandru Bithel (36) je uhvatila jeziva panika. Molila se bogu da samo sanja i da je to samo noćna mora iz koje će se probuditi, ali ipak nije bilo tako.

Odmah je shvatila da nešto nije u redu. Njeno telo je bilo paralizovano nakon što su joj ubrizgali miorelaksant (lek koji izaziva trnutnu paralizu), nije mogla da se pomeri, ali je ipak čula doktore kako se pripremaju da joj zaseku abdomen.

Nije mogla da vrisne jer je u ustima imala bocu sa kiseonikom, pokušavala je da da signal očima, ali su joj kapci bili zalepljeni (da ne bi došlo do isušivanja kapaka).

Možda vam ovo liči na neku noćnu moru ili horor priču ali za Aleksandru ovo je bila surova realnost.

- Dobila sam histerični napad panike, a bila sam totalno onesposobljena da učinim bilo šta povodom toga. Mislila sam da je operacija odavno počela i imala sam osećaj da ću umreti - ispričala je Aleksandra.

Srećom, doktori su uvideli da je ona svesna pre nego što su je zasekli prvi put. Ona je osetila kako joj neko dodiruje abdomen i začula kako doktori traže još morfijuma nakon čega je opet ostala bez svesti.

Osoblje je priznalo da je njhova greška posredi, nisu proverili dozu anestetika koju su ubrizgali, zbog čega Aleksandra pati od posttraumatskog stresnog poremećaja.

Kada je Dijan Par (48) otišla na operaciju zbog gnojnog čira u ustima rečeno joj je da mora da izvadi dva zuba iz donje vilice. Dali su joj anesteziju i lekove za opuštanje mišića, ali ipak nije zaspala. Sve je izgledalo kao rutinska operacija ali ipak se nije tako završilo.

- Sledeća stvar koje se sećam je kako su gurali moja kolica u salu. U tom trenutku sam shvatila da sam i dalje budna a operacija je trebalo da počne. Pokušala sam da dozovem sestre i podignem ruku ali nisam mogla da se pomerim. U tom trenutku me je preplavio osećaj panike i nisam mogla da verujem šta se dešava - priseća se Dijan.

Ubrzo je došao hirurg i operacija je počela. Ni ne sluteći da je pacijent i dalje u svesnom stanju i budan počeo je da joj vadi zube i u tom tenutku joj je bol prostrujao celom dužinom celog tela.

Mislila sam da ću umreti od šoka i bola koji sam osećala. Srce mi kucalo toliko jako da sam mislila da ću dobiti srčani udar - kaže Dijan.

Ubrzo nakon toga se onesvestila i probudila se dok su joj zašivali usta što je takođe bilo veoma bolno iskustvo. Istraga bolnice je zaključila da je mašina koja je zadužena za snadbevanje organizma anesteticima bila pokvarena, i da je u pitanju nemar osoblja te je Dijan dobila vansudsko poravnanje.

Žulijet Vils (41), se probudila nakon sedmočasovne operacije debelog creva. Operacija je bila završena ali sestre joj nisu pravilno dale epidural inekciju.

-Kada sam se probudila i dalje sam bila na operacionom stolu priključena na aparate osećajući nenormalne bolove. Nisam mogla ni da govorim ni da se pomerim, pokušala sam da pozovem sestre ali sam uspela samo da tiho jauknem  što sestre nisu čule - kaže Žulijet.

Na svu sreću jedna od sestara je primetila da joj je otkucaj srca neverovatno brz i odmah su je okrenule na stranu i dale još jednu epidural inekciju, što ju je opet uspavalo. I u ovom slučaju se radilo o nemaru osoblja zbog čega Žulijet i dan danas ima noćne more.

(Telegraf.rs/ DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    14. septembar 2014 | 15:40

    A ne idem ja vise na ni jednu operaciju, no, noo

  • D

    14. septembar 2014 | 15:59

    drugi put kada sam zavrsila na operaciji zbog spontanog, nisu ni sacekali da me anestezija uspava. Uzasno je bolelo, a nisam se mogla pomeriti...:(

  • Dejan

    14. septembar 2014 | 15:30

    Ja sam se kao klinac, probudio i video ih ali brzo ponovo zaspao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA