ČUVAJTE SE KOMARACA: Još uvek mogu da nam prenesu virus zapadnog Nila!

Iako sezona komaraca polako jenjava, to ne znači da ne bi trebalo da se štitite. Nažalost, još uvek ih ima, što znači da mogu i da nam prenesu zarazne bolesti

  • 1

Sa prvim hladnim jesenjim danima već je registrovano smanjenje broja obolelih od virusa groznice zapadnog Nila, koji prenose zaraženi komarci, ali sezona još nije završena.

- Pad svakako postoji u broju slučajeva koji se prijavljuju na nedeljnom nivou - rekla je Tanjugu epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", dr Bojana Grgić, dodajući da se u prethodne dve godine dešavalo da se poslednji slučajevi zabeleže u poslednjoj nedelji novembra.

Prema iskustvima u našoj zemlji i regionu, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najviše zaraženih ima tokom avgusta i septembra, podsetila je dr Grgić.

Ocenjujući da je "sezona mnogo mirnija od prethodne", ona je navela da je u Srbiji ove godine 58 osoba dosad obolelo od ovog virusa, sa pet registrovanih smrtnih ishoda, dok je prošle godine evidentirano 303 obolelih i 35 umrlih.

- Epidemiološka slika je uobičajena, u smislu da su obolele osobe uglavnom iznad 50. godina života, a posebno rizične kategorije su stariji od 70 godina, kao i hronični bolesnici - rekla je dr Grgić.

Ona je objasnila da je za njih karakteristična teška klinička slika, "jer se radi o neuroinvazivnom obliku bolesti", odnosno ili o meningitisu (upali moždanih ovojnica), ili o encefalitisu (upali mozga), ili o kombinaciji jednog i drugog.

Upoređujuci ovu sezonu sa prethodnom, ona je istakla da je pad broja obolelih vezan za karakter samog oboljenja, što su potvrdila istraživanja u SAD, pre svega u državi Teksas, gde je primećena pravilnost u javljanju ciklusa koji su vezani za veću brojnost i zaraženost komaraca koji prenose virus, tako da do pojave bolesti u formi epidemije dolazi svake treće godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA