NJEGOVA KRV LEČI BEBE: Ovaj čovek spasao je dva miliona mališana!

Verovali ili ne, ovaj dekica je pravi superheroj savremenog doba! Svojom krvlju on je spasao skoro dva i po miliona novorođenih beba od teške bolesti i smrti. Proverite, možda ste i vi među njima

  • 6

Australijanac Džejms Harison već godinama nosi nadimak “muškarac sa zlatnom rukom”. On u svojoj krvi ima toliko retka antitela, da je možda i jedna osoba na planeti koja je u stanju da spasi novorođenčad koja inače ne bi preživela. Ovo je njegova priča.

Kada mu je bilo 14 godina, Džejm se našao se u životnoj opasnosti i morao je da ide na tešku operaciju grudnog koša. Da bi preživeo, bilo mu je neophodno čak 13 litara tuđe krvi. Kad se oporavio, zarekao se da će čim bude postao punoletan i sam postati davalac krvi. Ali, nije ni slutio da će na taj način ne samo spasiti život svoje ćerkice, već i dobar deo čovečanstva!

Kada je prvi put dao krv, saznao je da je njegova krvna plazma bogata izuzetno retkim antitelima, toliko jedinstvenim, da zapravo predstavljaju jedini lek za hemolitičku bolest. U pitanju je težak oblik anemije koji kod novorođenčadi dovodi do teških oštećenja mozga i smrti, a do ovoga dolazi u situaciji kada Rh negativna majka nosi Rh pozitivan fetus.

U transfuziološkom centru bili su šokirani kada su shvatili da su ovaj čovek i njegova krv čudotvorni i odmah su osigurali njegov život milionima dolara. Na osnovu njegove krvi nauka traga za vakcinom kojom će se hemolitička bolest zauvek izlečiti, a zasad se transfuzijom njegove plazme spašavaju na stotine hiljada bebica godišnje.

Gospodin Harison danas ima 77 godina i već skoro šest decenija na svakih nekoliko nedelja on daje krv. U svojoj donorskoj knjižici odavno je premašio 1000 davanja. Kako se procenjuje, dosad je spasao preko 2,4 miliona beba!

- Ne, nisam ja nikakav heroj, za razliku od lekara, policajaca i vatrogasaca. Moje je samo da sednem na voz, dođem do Sidneja, dam krv i vratim se natrag, a za sve to vreme čitam neku dobru knjigu – skroman je on.

Nikad mu nije palo na pamet da prestane sa svojim dobročinstvom, a krv daje čak i kad je na odmoru ili kad primi vakcinu protiv gripa.

- Sat vremena vašeg vremena nekome znači čitav životni vek – poruka je Džejmsa Harisona koju bi svi mi trebalo da shvatimo ozbiljno.

Dajte i vi krv i spasite makar jedan život. Priključite se Telegraf Blood Challenge akciji!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • danelakic

    2. oktobar 2014 | 14:27

    svaka cast da je bar vise ovako velikih ljudi

  • Dr_sokrates

    2. oktobar 2014 | 20:25

    Divim se ovakvim ljudima.

  • S

    2. oktobar 2014 | 20:12

    Ovaj covek ima cime da se pohvali, iako je tako rodjen njegov zivot bas ima smisla! :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA