Ova bebica bi umrla bez srca iz 3D printera! (FOTO)

Ako ste se pitali čemu služi taj preskupi 3D printer, evo konačnog dokaza da ovaj visokotehnološki uređaj nije nikakva igračka, već da i te kako ima smisla! Američki lekari odštampali su maleno srce koje je pomoglo da se spasi život bebe stare svega dve nedelje

  • 7

Ako pomno pratite seriju “Uvod u anatomiju”, sigurno se sećate pokušaja Kristine Jang da spasi život jednog dečaka tako što će mu u implantirati deo srčanog tkiva koje je prethodno odštampala 3D printerom. Ali, to je samo serija.

Ipak, sada ne samo da je tako nešto moguće u stvarnom životu, već je jedna bebica zahvaljujući tehnologiji 3D štampanja danas živa i zdrava! Američki lekari su pomoću srca iz 3D štampača uspeli da spasu život novorođenčeta starog tek dve nedelje. Dete se rodilo sa srčanom manom, a operisali su ga u bolnici u Njujorku u julu.

- Srce ove bebe bilo je puno rupa, što nije neobično kod ovakvih slučajeva, a srčane komore bile su neobičnih formacija, slične lavirintu – ispričao je kardiohirurg Emil Baha za CT Post.

On i njegov tim potom su podatke sa magnetne rezonance poslali na 3D printer, kako bi izradili 3D model srca, identičan detetovom. To im je omogućilo da detaljno analiziraju organ i uoče neke nepravilnosti pre operacije na stvarnom srcu.

- U prošlosti smo morali da zaustavimo srce pacijenta, detaljno ga analiziramo iznutra i potom da na licu mesta odlučimo šta ćemo da uradimo. 3D model srca poslužilo nam je kao navigacija pred samu operaciju - rekao je hirurg.

Uz model srca, čitava operacija je bila lakša. Hirurški tim uspeo je da popravi detetovo srce tokom samo jedne operacije, a čitav postupak finansirala je humanitarna organizacija "Matthew’s Hearts of Hope".

(Telegraf.rs / 3Dprint)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    7. oktobar 2014 | 11:41

    Napokon i neka normalna i lepa vest ! Neka je ziva i zdrava

  • Bakas

    7. oktobar 2014 | 11:33

    Ако Бог да за коју годину ћемо правити праве органе.

  • Beba

    8. oktobar 2014 | 20:46

    Dusa slatka mala a sreca sto je to izmisljeno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA