ŠOKANTNO: Rak nije bolest, već oružje kojim se naš organizam brani!!! (FOTO)

Jedan naučnik izneo je kontroverznu hipotezu prema kojoj su ćelije raka zapravo produkt evolucije kojim se čovekov organizam štiti i čuva od negativnih uticaja okoline. Prema njegovim rečima, jedine metode da savladamo ovu opaku bolest jesu tretman kiseonikom i imunoterapija

  • 50

Da li je moguće da je rak zapravo način na koji se naše ćelije brane, poput oštećenog sistema računara koji u "safe modu" pokušava da se sačuva kada se suočava sa spoljnom pretnjom? Komolog Pol Dejvis tvrdi da jeste.

On i njegove kolege s Tempe univerziteta u Arizoni razvili su kontroverznu hipotezu o poreklu raka, baziranu na evoluciji živih organizama. Ukoliko se njihova hipoteza pokaže tačnom, terapije kao što su tretman kiseonikom ili namerno inficiranje pojedinim vrstama virusa ili bakterija, mogle bi biti efektivne u borbi protiv opake bolesti.

Na prvi pogled, Pol Dejvis se ne čini kao osoba koja bi ikako mogla da doprinese borbi protiv raka zbog jednostavne činjenice da on nije biolog, već fizičar. Ipak, pre sedam godina on je pozvan da osnuje institut koji bi okupio fizičare i onkologe kako bi se pronašla nova perspektiva u pogledu na maligne bolesti.

- Od nas je traženo da rak sagledamo drugim očima - rekao je Dejvis.

On i njegove kolege, australijski astrobiolog Čarli Lajnviver i kanadski onkolog Mark Vinsent razvili su atavistički model koji se zasniva na drevnom svojstvu ćelija naših tela da se reprogramiraju, odnosno alarmu koji, sve dok se ne pokaže potreba, čuči u nama uspavan.

Naime, oni tvrde da se poreklo raka verovatno skriva još u praćelijama, zajedničkim precima ljudi, životinja i biljaka.

U vreme jednoćelijskih organizama, bića su se oslanjala na "besmrtnost", tj. sposobnost da se umrtve i na taj način prođu neopaženo pored potencijalnih predatora.

Tu sposobnost danas je zamenila uloga spermatozoida i jajnih ćelija, odnosno reprodukcija živih bića.

Danas su rudimentarna svojstva "besmrtnosti" ostala ugrađena u ćelije tela višećelijskh organizama, a ukoliko osete neposrednu opasnost (kao što je to, na primer, radijacija), somatske ćelije po automatizmu pokušavaju da se zaštite pretvarajući se u ćelije raka.

Ukratko - nekada defanzivni program za naše jednoćelijske pretke danas predstavlja promašeni pokušaj zaštite koji je pretvoren u tešku i smrtonosnu bolest.

- Rak je nepogrešiv. Čim oseti pretnju iz spoljašnje sredine, nemilosrdno se aktivira – tvrdi naučnik.

Ukoliko je ova hipoteza tačna, Dejvis tvrdi da je terapija kiseonikom i smanjenjem šećera u ishrani pravi izbor. Zapravo, ove dve stvari su Ahilova peta svih maligniteta.

U vreme kada su jednoćelijski organizmi posedovali sposobnost "safe moda", u Zemljinoj atmosferi je postojala manja koncentracija kiseonika i veća kiselost okoline. Poenta terapije bila bi povećati prisutni kiseonik i smanjiti kiselost u organizmu kako bi kancer počeo da se smanjuje.

- Dugogodišnja istraživanja uticaja kiseonika na ćelije raka slažu se s Dejvisovom idejom - prokomentarisao je Kostantino Balestra, fizijatar iz Belgije.

S druge strane, onkolog David Gorski kaže kako je ova hipoteza zapravo već razmatrana u nekim drugim oblicima. Dejvid i njegove kolege već su počeli da sprovode detaljnije testove kako bi preispitali svoju ideju.

(Telegraf.rs / Scientific American)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AleksaNs

    11. oktobar 2014 | 12:44

    naravno, loše navike u ishrani, bez f.aktivnosti, pa onda stres i spoljni uticaji, dovode do menjka kiseonika u organizmu, hrana zakišeljava organizam.... eto raka. Promenite navike, i ne plašite se ničega, ni ebole ni raka ničega... ali ne, mi volimo mleko, jaja, što veću količinu proteina, sokove, slatke, što slađe namirnice, mislio sam da je šećer nešto najslađe na svetu, dok nisam probao ind.proizvode. e pun mi vas je vas što jadikujete, a nikome ne pada na pametnda pomeri dupe sa fotelje, auta, taksija, da proba, samo jednu nedelju da jede šta god hoće, samo neka raste iz zemlje, bez začina, prekuvavanja, aj da vas vidim. Nemate m..da!!! bojite se odricanja "lepih" ukusa , i tome robujete, od toga oboljevate. Samo debilan i glup čovek može da se u današnje vreme razboli pored toliko informacija, iskustava i dokaza na sve strane.

  • Sasa

    11. oktobar 2014 | 13:22

    Ovu tezu je izneo prvi italijanski doktor, samo sto tvrdi da rak nastaje tako sto se organizam brani od kandide, kada se poveca njeno prisustvo u organizmu. I on je to lecio sodom bikarbonom ko od sale i pogodite sta, strpaju ga u zatvor 3 godine. Jednom nasem lekaru je zapreceno jer je preneo tekstvo njemu. Jednostavno danas nikome ne odgovara da lek za najvece bolesti bude tako jeftin kao soda bikarbona. Da ne pricamo o hiljadama zaposlenih u onkologiji i radiologiji sirom sveta koji ne bi imali

  • Jana

    11. oktobar 2014 | 14:41

    Dzaba nam kad smo informisani danas o svemu kada smo "globalno" bolesniji vise nego ikad. Pojedose nas stresna vremena!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA