ČAK I AKO NISTE PUŠAČ: Možete imati rak pluća, a da to i ne znate!

Najveći broj obolelih od raka pluća sazna za to kad je već kasno. To je zato što je rak pluća podmukla bolest koja može promaći lekarima na ispitivanjima i razviti se za kratko vreme, onda kad ga pokrenu određeni okidači, kao što su pušenje ili zagađenje vazduha

  • 0

Upozorenje objavljeno nakon novog istraživanja kaže da rak pluća može biti “uspavan” i do 20 godina pre nego što se pretvori u agresivan oblik bolesti.

Prve genetske mutacije koje uzrokuju bolest mogu ostati neotkrivene i do dve decenije pre nego dodatne promene ne postanu okidač ćelijama raka da počnu da rastu brže. Tokom tog perioda pojavljuje se niz različitih genetskih grešaka u odvojenim delovima tumora.

Naučnici se nadaju da će nova otkrića dovesti do ranijeg dijagnostikovanja bolesti, pa ćete u budućnosti, ukoliko imate strah od ove bolesti, moći da se testirate kod kliničkog genetičara.

Naime, dve trećine pacijenata dobije dijagnozu tek kad je rak pluća uznapredovao i kada postoje manje šanse za izlečenjem.

Godišnje preko 40.000 ljudi oboli od raka pluća, ali manje od desetine njih poživi još pet godina nakon što im je dijagnostikovan tumor.

- Procenat preživelih kod raka pluća ostaje jako nizak iako nove terapije pokazuju delimičan napredak u lečenju bolesti - kaže profesor Čarls Sventon, s Instituta za istraživanje raka u Londonu.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA