Kupus, karfiol i brokoli leče autizam?

Možda niste ljubitelji ovog povrća, ali promenićete mišljenje kad vidite koliko ono može pomoći osobama koje pate od autizma, jer zaista su u pitanju plemenite biljke

  • 0

Supstanca koja se može naći u kupusu, karfiolu ili brokoliju - glukorafanin - može da pomogne mladima obolelim od autizma, tako što ih smiruje i time podstiče socijalizaciju. Glukorafanin se prilikom žvakanja i varenja pretvara u sulforafan, koji je zapravo aktivna supstanca koja deluje na autizam.

Upravo ta supstanca ovom povrću daje gorak ukus. Možda zbog toga ne volimo da je jedemo, ali mora se priznati da je to manje važno od činjenice da blagotvorno utiče na osobe koje pate od autizma.

Naučnici koji su sprovodili istraživanje, primetili su značajne promene za samo četiri nedelje, koliko je studija trajala. Neki od pacijenata koji su pili po jednu kapsulu dnevno, na kraju su bili u stanju da pogledaju lekara u oči i rukuju se s njim. To je ohrabrilo istraživače, koji se nadaju da će biti moguće napraviti pilulu koja pogađa u srce ovog problema.

Postojeći lekovi samo pomažu da se kontrolišu simptomi poput agresivnog ponašanja, hiperaktivnosti i problema sa spavanjem, ali ne deluje na uzroke ovog stanja.

- Ovo je malo istraživanje, ali može biti od velikog značaja. Verujemo da ovo mogu biti preliminarni dokazi, da se može postići poboljšanje ovog stanja korigovanjem nekih ćelijskih mehanizama koji predstavljaju srž ovog problema – kaže dr. Pol Talalej, profesor farmakologije.

Drugi stručnjaci kažu da je još uvek rano da se priča o tome da li u kupusu, brokoliju i karfiolu leži odgovor na pitanje autizma, ali i to, da je istraživanje svakako interesantno.

Istraživanje je obuhvatilo 44 mlade osobe koje pate od autizma, uzrasta između 13 i 27 godina. Podeljeni su u dve grupe, i dok su jedni pili po kapsulu sulforafana dnevno, drugi su pili praznu kapsulu. Posle samo četiri nedelje rezultati su bili toliko vidljivi da su čak i roditelji mogli da pogode ko je uzimao sulforafan a ko nije, iako je to trebalo da bude tajna do kraja istraživanja.

Pacijenti su pokazali poboljšanje na nekoliko nivoa, bili su motivisaniji i imali su više energije, takođe, bili su manje razdražljivi i pristupačniji za komunikaciju.

Sulforafan deluje tako što popravlja štetu na ćelijskom nivou, i štiti ćeliju od daljih oštećenja. Ljudi s autizmom imaju specifična oštećenja na ćelijama, od upalnih procesa do oštećenja DNK, kaže dr. Talalej.

Nažalost ne može se propisati koliko kupusa, brokolija ili karfiola je potrebno pojesti da vi se pokazali rezultati, jer je hemija sulforafana komplikovana. Neke biljke sadrže više glukorafanina nego druge, a i pretvaranje u sulforafan je individualno, neki organizam pretvara ga više, a neki manje. U svakom slučaju, poznato je da je za osobe koje pate od ovih stanja korisno da jedu ovo povrće.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA