KRAJ MUKAMA TEŠKO BOLESNIH: Naučnici otkrili matične ćelije koje ubijaju rak?

- Toksini koji ubijaju rak korišćeni su sa velikim uspehom u slučaju brojnih vrsta raka krvi, ali oni nisu toliko efikasni kod čvrstih tumora jer nisu lako dostupni - rekao je doktor Kalid Šah, vođa tima koji je radio na pronalasku leka protiv ove opake bolesti

  • 6

Naučnici sa Harvarda su otkrili novi način u borbi protiv raka mozga uz pomoć matičnih ćelija.

Tim stručnjaka koji je vršio ove eksperimente na miševima je koristio genetski modifikovani matične ćelije koje su otpuštale smrtonosne toksine koji nisu štetili drugim zdravim ćelijama.

Modifikovane ćelije su bile u stanju da emituju otrov koji ubija tumor pre nego što je on mogao da utiče na njih, a u testovima glavni moždani tumor je uklonjen hiruškim putem i pre nego što su matične ćelije smeštene na mesto tumora u biorazgradivom gelu kako bi uništile preostale kancerogene ćelije.

Ovo otkriće okarakterisano je kao izuzetno značajno od strane medicinskih stručnjaka, a studija je objavljena u žurnalu "Matične ćelije", prestavlja plod godina rada na polju tretmana raka matičnim ćelijama.

- Toksini koji ubijaju rak korišćeni su sa velikim uspehom u slučaju brojnih vrsta raka krvi, ali oni nisu toliko efikasni kod čvrstih tumora jer nisu lako dostupni - rekao je doktor Kalid Šah koji je vodio tim baziran u Generalnoj bolnici u Masačusetsu i Institutu za matične ćelije Harvard univerziteta i dodao:

- Pre nekoliko godina smo uvideli da matične ćelije mogu biti korišćene da u kontinuitetu dostavljaju ove terapeutske toksine ka tumoru u mozgu, ali prvo smo morali da ih genetski modifikujemo kako toksini ne bi ubili njih. Međutim, sada imamo matične ćelije otporne na toksine koje mogu da prave i oslobađaju lekove koj ubijaju rak.

Njegov tim će nastaviti da razvija matične ćelije i da ih dalje testira na miševima sa različitim tipovima moždanih tumora kako bi pojačali efikasnost tretmana, a doktor Šah je predvideo da će klinička testiranja biti započeta u narednih pet godina.

(Telegraf.rs / Independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maratonci

    26. oktobar 2014 | 10:08

    Baljezganje medicine da skrene paznju bolesnih sa smole kanabisa. Smola kanabisa je prirodan i najaci lek protiv raka. Bukvalno smola "pojede" rak!

  • Belogradjan

    26. oktobar 2014 | 09:30

    Lek sigurno postoji, kao sto se zna interes je veliki da ga nema. Majku mi je ubio rak pankreasa u najvecim mukama. Bio bih najsrecniji na svetu kada bih znao da nijedna porodica ne prezivi sto je moja, molim se bogu da se nadje lek

  • Kolateralna greška

    26. oktobar 2014 | 13:01

    BRAVO!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA