Evo šta vam o zdravlju može reći vaš zadah!

Da li ste znali da od pojedinih lekova mogu da vam požute zubi? Jeste li čuli da konstantna žeđ može da bude predznak dijabetesa? Pogledajte kako vam sve vaša usta mogu signalizirati da nešto s organizmom nije u redu

  • 1

Ako imate problema s neprijatnim mirisom iz usta, krvare vam desni ili su vam suva nepca i usne, idite kod lekara i proverite svoje zdravlje. Ako niste znali, usta su najbolji pokazatelj da organizam nije u dobrom stanju.

Loš zadah upućuje na probleme sa jetrom

Problemi s oralnim zdravljem mogu biti znak opasnijih zdravstvenih tegoba. Tako loš zadah može da ukazuje na probleme s jetrom, varenjem ili želucem. Najčešće se javlja u začecima bolesti, ali isto tako može biti posledica ispijanja velike količine alkohola i kafe, a premalo vode.

Zubi mogu da potamne od lekova

Za žute ili sivkaste zube osim nepravilne oralne higijene mogu biti krivi i lekovi. Najčešće su to antibiotici kao što je tetraciklin koji se koristi u lečenju akni, kao i lekovi za visok pritisak i rastvori za usta kojima se ublažavaju tegobe s desnima.

Suva usta mogu biti znak dijabetesa

Suva usta su posledica dehidracije, ali isušivanje takođe mogu uzrokovati alkohol i pušenje. Osim toga, nedostatak pljuvačke takođe može biti rani znak dijabetesa. Šećerna bolest izaziva zadebljanja krvnih sudova u žlezdama koje luče pljuvačku i tako usporava njenu proizvodnju. Zbog toga su desni podložniji infekcijama. Preostali simptomi su pojačana žeđ, trnjenje ruku i nogu, kao i često mokrenje.

Ranice u ustima povezuju se s rakom usne duplje

Ranice u ustima koje ne zarastaju ukazuju na ozbiljne tegobe stoga se treba što pre javiti stomatologu. Ranice se najčešće javljaju zbog pada imuniteta, ali ako dugo ne prolaze mogu ukazivati na rak usne duplje. Najopasnije su one sa crvenim ili belim ivicama, rane koje krvare i koje trnu.

Krvaranje desni upućuje na gingivitis i paradentozu

Krvaranje desni u kombinaciji sa lošim zadahom može biti znak gingivitisa. Ako se ne leči, može se razviti u paradentozu, infekciju zubnog mesa i kostiju koje podržavaju zube. Moguće je i ispadanje zuba. Tome se može doskočiti pravilnom oralnom higijenom, redovnim pranjem zuba, korišćenjem zubnog konca i menjanjem četkice na svaka dva do tri meseca.

Škripanje zubima je posledica stresa

Škripanje zubima u snu, ili bruksizam, može biti znak emocionalnog ili psihičkog stresa. To može oslabititi zubnu gleđ i oštetiti zube, a prati ga i bol u vilici i glavobolja. Najbolje je odmah obratiti se stomatologu i napraviti zaštitnu masku.

(Telegraf.rs / 24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lale

    30. oktobar 2014 | 10:48

    A šta ako nekom loš miris vodi od kloake preko stomaka i ždrela pa do usta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA