Stiže novi lek protiv raka, efikasniji od svih!

Revolucionarna pilula je pravo čudo. Kako tvrde njeni tvorci ona može u potpunosti da uništi ćelije nekih od najozloglašenijih vrsta raka

  • 4

Supstanca po imenu OTS964, mogla bi da predstavlja čudotvorni lek za neke vrste raka. Trebalo bi da se uzima u obliku pilule ili putem injekcije, a do sada se pokazalo da je u mogućnosti da u potpunosti iskoreni kancerogene ćelije pojedinih vrsta tumora.

Eksperimenti su, do sada, uspešno obavljeni na miševima zaraženima ljudskim rakom, a na ljudima će klinička istraživanja već iduće godine. Nekoliko tipova raka, poput raka pluća, dojke, mozga, jetre i bešike, sadrže protein TOPK koji je neophodan ćelijama raka da se dele.

Lek funkcioniše tako što blokira spomenuti protein, tako što direktno na njega cilja, izbegavajući da pogodi zdrave ćelije. Upravo zbog toga, negativnih nuspojava gotovo da i nema.

- Utvrdili smo molekularnu metu za ovaj lek pre 10 godina, ali nam je trebalo gotovo deceniju da nađemo efikasan način da je inhibiramo - kazao je autor istraživanja dr. Iusuke Nakamura i dodao da se radi o leku koji zaista obećava.

Nakon što su lek ubrizgavali u zaražene miševe dva puta nedeljno, tri nedelje, tumori su u potpunosti nestali kod pet od šest miševa. Lek je bio još efikasniji kada je bio u obliku tablete, jer je tada izlečio sve miševe. Miševi koji su uzimali lek u tableti imali su manji broj belih krvnih zrnaca, ali svi su se u potpunosti oporavili u roku od dve nedelje.

Nakamura napominje da su svi isprobani lekovi do sada samo zaustavljali širenje raka, ali je prava retkost da ga u potpunosti iskoreni. Efikasnost ovog leka na drugim vrstama raka još se uvek istražuje.

(Telegraf.rs / Medical XPress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ming

    31. oktobar 2014 | 07:53

    Naravno, nece biti spremna jos par desetina godina, za koje vreme neko ce zataskati celu pricu.

  • Nis 31.10.2014

    31. oktobar 2014 | 10:19

    To će farmaceutska mafija da sakrije zato sto velike pare uzimaju od hemoterapoje!!!

  • binSr

    31. oktobar 2014 | 10:29

    Ko zna koji put ovakvi bombasticni naslovi ,a svi dobro znamo da od toga nema nista jer nije u intetesu da rak postane izleciva bolest.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA