Cvekla je čudotvorna za kožu i kosu!

Pored toga što je odlična za vašu krvnu sliku, jer je bogata gvožđem, cvekla je odlična namirnica i za negu vašeg tela

  • 1

Ukoliko imate suvu kožu, sklonu bubuljicama i aknama, a ni kosa vam nije u najboljem stanju, iskoristite jesen i zimu da biste jeli što više cvekle. Evo i zašto:

NEGA KOŽE

Sok od cvekle sadrži nutrijente, koji deluju magično na kožu. Zato bi trebalo da ga pijete redovno. I to ne onaj iz tetrapaka, već sveže isceđen sok, eventualno razblažen s malo vode ili čistim sokom od jabuke.

Cvekla sprečava pojavu akni i bubuljica, ali, naravno, treba paziti i na ishranu i negu kože spolja. Sok od cvekle možete i da nanosite na lice za hidrataciju, za uklanjanje mrtvih ćelija i mekoću.

S obzirom da ima moćne antioksidante, štiti kožu od preranog starenja, sprečava bore i linije. Likopen iz cvekle daje koži elastičnost i štiti je od sunčevih zraka. Ako koristite cveklu kao masku za lice dobićete i blago ružičasto rumenilo na licu. Pomešajte po jednu kašiku soka od šargarepe i soka od cvekle i nanesite na lice uz pomoć vate. Ostavite da deluje 10 minuta i operite.

Sok od cvekle možete dodati i u masku od gline kako biste uklonili fleke sa lica i tamne tačkice.

NEGA KOSE

Sok od cvekle bogat je proteinima, kalijumom, fosforom, kalcijumom i vitaminima B i C - svi oni poboljšavaju cirkulaciju temena i pospešuju rast kose. Pomoću njega možete rešiti problem peruti, suve ili masne kose.

Ako ga pomešate sa sirćetom (recimo pola-pola) i sa tim isperete kosu ocistice vlasište, ukloniti perut, pa čak i zalečiti psorijazu.

Da biste promenili boju kose, pomešajte sok ​​od cvekle sa kanom za kestenjastu boju, a ako želite da crvenkast odsjaj kosu isperite čistim sokom od cvekle razblaženim sa vodom.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chicha

    3. novembar 2014 | 23:28

    Popiti svakog jutra sveže isceđenog soka cvekle 300 ml,i vidite čudo kroz pedesetak dana.Bez šećera naravno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA