Evo zašto je zdravo nositi bradu!

U današnje vreme deluje da je moderno da muškarci budu bradonje, ali da li ste upoznati sa naučno dokazanim činjenicama o tome koliko je zapravo zdravo puštati malje po licu

  • 14

Neko kaže da se brada vratila u modu, ali to nije tačno, jer brada nikada nije ni izašla iz mode. Brade same po sebi nose mnogo stvari - autoritet, stav, mudrost. ali i ručak od juče.

Elem, i nauka se pozabavila ovim fenomenom i evo zašto je dokazano korisno puštati bradu.

Nema osipa kože posle brijanja

Svi znaju da je osip i crvenilo kože posle brijanja jedan od najvećih problema kad je ova radnja u pitanju. To izaziva bakterija nastanjena u našim nosevima, koja ostane na priboru za brijanje koje neki muškarci koriste svakog dana. Logično je da muškarci koji se ne briju ne moraju da brinu da će ih ova bakterija napasti i nagristi im kožu. Njihov štit od ovog zla jeste brada.

Brada pomaže kod alergija

Kada su u pitanju alergije na prašinu i polen, brada može biti veoma korisna kod ovih stvari, jer sprečava da vam čestice istih dospeju do nosa i respiratornog sistema. Drugim rečima, isfiltrira ih. Takođe, još jedna veoma bitna stvar je da se čestice na koje ste alergični zadržavaju u malim količinama u bradi, i tako se organizam navikava da su tu, što dalje znači da vas brada čak može i izlečiti od alergija, ili barem u velikoj meri smanjiti iste. Nije loše za jednu običnu skupinu dlaka, zar ne?

Brada smanjuje rizik od raka

Da, lepo ste pročitali. Još jedna osobina njenog veličanstva je da zaustavlja UV zrake i tako minimizira šanse da pojedinac sa bradom dobije rak kože, i to u 90 do 95 odsto slučajeva. Mada, lekari kažu da se ne osanjamo baš skroz na bradu, nego da i dalje koristimo zaštitne kreme, ali ipak, ovo je fascinantan podatak.

Muškarci sa bradom imaju manje bora

Kažu da brijanje podmladi čoveka, figurativno. Možda je tako, ali brada podmladi čoveka, bukvalno. Muškarci kojima je lice pokriveno bradom imaju mnogo manje bora od muškaraca koji se svakodnevno briju. Eto još jednog argumenta za one koji žele da se osećaju i izgledaju mlađe.

Brada sprečava pojavu bubuljica i akni

Akne nastaju kada folikuli blizu površine kože postanu "blokirani" i ovo stanje može samo da se pogorša brijanje, jer se koža iziritira i bukvalno bukne i postane preplavljena bubuljicama i aknama. Takođe, ovo vodi velikom smanjenju samopouzdanja. Dakle, ako želite da budete bez ovih napasti na vašem licu, kao i da s osećate bolje i lepše, onda je rešenje jasno - pustite bradu.

Brada pomaže kod astme

Evo još jedne ozbiljne boljke čiji simptomi se bukvalno smanjuju ako na licu nosite njeno veličanstvo. Lekari kažu da i u ovom slučaju brada služi kao filter i zadržava čestice koje služe kao okidač za napade astme. Takođe je veoma bitno da bradu održavate čistom i urednom, kako bi mogla što bolje da vam posluži kao štit i da vas učini zdravijim.

Posle svega ovog rečenog, ne vidimo ni jedan dobar razlog da neko ne pusti bradu. Osim što ćete biti zdraviji i lepši, imaćete i više samopouzdanja i svet će biti vaš. Što se dama tiče, imamo jednu poruku za vas - Ako vaš muškarac ima bradu, podignite ruku, a ako nema, podignite standarde.

(N. C.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandzak

    4. novembar 2014 | 21:22

    Skoro sve ovo je rekao Muhammed s.a.w.s jos pre 1433 godine,u islamu je brada propisana da se nosi skoro pa obavezna.

  • Zemunka

    4. novembar 2014 | 21:43

    Dal sve ovo važi i za dlakave noge? Ako važi, da obustavim depilaciju!

  • Dušan Petrov

    4. novembar 2014 | 23:56

    Bräda je ukras muškarca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA