RODITELJI: Ne vodite decu u 3D bioskop!

Nova tehnologija donosi bolje mogućnosti, ali krije i još neotkrivene opasnosti. Tako je i sa 3D filmovima koji svakako pružaju lepši doživljaj, ali mogu naškoditi zdravlju najmlađih, čije se oči još uvek razvijaju, Evo zašto deca ne bi trebalo da gledaju 3D filmove i igraju 3D igrice

  • 2

Stručnjaci i nadležne institucije upozoravaju na uticaj 3D filmova i drugih sadržaja na zdravlje dece čije se oči još uvek razvijaju. Gledanje ovih filmova može oštetiti vid dece do šest godina, a i deca do 13 godina ne bi trebalo mnogo da se izlažu ovakvim sadržajima.

Ova preporuka usledila je posle istraživanja o mogućem uticaju 3D slika na oči koje se još razvijaju. Do sada je samo nekolicina zemalja usvojila preporuke u vezi sa upotrebom 3D sadržaja, preneo je BBC.

Francuska agencija navodi da proces prilagođavanja očiju trodimenzionalnim efektima zahteva da oči posmatraju slike na dva različita mesta istovremeno, pre nego što mozak od tog prikaza napravi jednu sliku.

U saopštenju se navodi da kod dece mlađe od šest godina efekat ovog prilagođavanja može može imati posledice na zdravlje i čulo vida, obzirom na aktivni razvoj vizuelnog sistema u tom uzrastu.

Trodimenzionalni prikazi koriste se u mnogim filmovima, pojedinim video-igricama, televizijskim sadržajima i na kompjuterskim ekranima.

Italija planira da ograniči upotrebu 3D naočara za mlađu decu, posle sličnog upozorenja koje je prošle godine uputila nacionalna zdravstvena agencija.

Kada je "Nintendo" predstavio 3D video konzolu 2010. godine upozorio je da igranje igrica na ovom uređaju može da ošteti vid dece mlađe od šest godina.

(Telegraf.rs / Klix)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    12. novembar 2014 | 19:14

    A inace mi ne percepiramo svet oko nas u 3d tehnologiji? Da nije mozda 2d?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA