NE BACAJTE PARE NA OVE STVARI: Em košta, em ne radi!

Prodavnice su prepune raznih proizvoda koji se predstavljaju kao "lekovi", a često se takvi proizvodi reklamiraju na sva zvona i slušamo o čudotvornim aktivnim sastojcima koji će nas osloboditi kašlja, svraba i čega sve ne. Po svemu sudeći ne bi trebalo imati poverenja u delotvornost svih tih sredstava

  • 11

Sigurno trošite mnogo novca na razne proizvode koji se predstavljaju kao medicinski, a prodaju se po supermarketima, ali postoji sve više dokaza da su mnogi od ovih proizvoda beskorisni, ako ne i opasni za zdravlje.

Profesor kliničke farmacije na Univerzitetu u Birmingemu, Entoni Koks, tvrdi da se tu radi o nadrilekarstvu i trci za profitom.

- Farmaceuti bi trebalo da stanu na put ovakvoj prodaji takozvanih “lekova”, zato što nema mnogo dokaza da su efikasni – napisao je on letos u “The Pharmaceutical Journal”.

Čak i za neke od najprodavanijih proizvoda nema naučnih dokaza koji potkrepljuju njihovu delotvornost. Evo nekih proizvoda koji vam nikako nisu potrebni:

Lek za kašalj

Svako će kupiti neki od ovih proizvoda kad ga uhvati kašalj, iako nema dovoljno dokaza da ova sredstva pomažu u smirivanju kašlja. Stručnjaci poručuju da su dokazi za delotvornost ovih proizvoda slabi ili nikakvi. Potpredsednik britanskog Kraljevskog koledža, dr Tim Balard, kaže da je kašalj uglavnom uzrokovan aktivnostima virusa i da je potrebno vreme da imuni sistem izbaci virus iz organizma. Urađeno je 26 studija o tome i nema dokaza da sastojci koji se nalaze u pomenutim lekovima pomažu.

Sredstva za uklanjanje smole iz ušiju

Kapi koje sadrže Glicerol, ureu i hidrogen - ne postoji nijedan klinički dokaz da ovi proizvodi deluju i smanjuju učestalost infekcije uha. Doktori tvrde da isti efekat možete postići kod kuće, ispiranjem fiziološkim rastvorom.

Kreme za ublažavanje ujeda insekta

Postoji oko desetak raznih krema za ublažavanje svraba i otoka nakon ujeda insekta, ali vrlo malo dokaza da one stvarno pomažu. Proizvodi koji sadrže analgetike i anestetike ili oni s antihistaminicima ili antisepticima tek su marginalno efikasni, tvrde stručnjaci. Oni upozoravaju da te kreme prepune hemikalija mogu učiniti kožu još osetljivijom, a ostale opcije uključuju steroidne kreme i masti koje stanjuju kožu i čine je osetljivijom na sunce.

Pasta za izbeljivanje zuba

Više od 40 odsto ljudi koristi pastu za zube s navodnim efektom izbeljivanja, iako koštaju i do tri puta više nego obične paste za zube. Njihov efekat se bazira na postupku izbeljivanja i abrazije gornjeg sloja zuba, a prema zakonu EU smeju da sadrže samo 0.1 odsto hidrogena kako bi bile bezbedne za korišćenje. Šanse da tako male količine hemikalija deluju na izbeljivanje su gotovo nemoguće, kaže dr. Najdžel Karter, izvršni direktor britanskog Udruženja stomatologa.

Antibakterijski sapuni i maramice

Iako se čini logično kako antibakterijski proizvodi smanjuju opasnost od mikroorganizama, više od četiri decenije istraživanja pokazuju da aktivan sastojak u njima, triklosan, nije ništa efikasniji od običnog sapuna i vode.

Antibakterijski proizvodi umesto da štite zdravlje mogu uzrokovati smetnje, objašnjavaju stručnjaci. Postoje studije u kojima je pokazano da deca koja su dugo bila izložena dejstvu triklosana imaju veću mogućnost da obole od alergije.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goodzila

    14. novembar 2014 | 08:57

    Pametan chlanak. Zakonom bi trebalo zabrtaniti reklamiranje tih gluposti na tv-u.Lekovi se reklamiraju kao da su bombone.

  • Max

    14. novembar 2014 | 09:40

    A farmaceutska industrija (mafija) nisu kao prevaranti..?

  • Kerberus

    14. novembar 2014 | 11:05

    Farmaceutska industrija da stane na put? Opa razvodnjava se profit, greota. Koji su tek ovi prvi pomenuti prevaranti, prepisali su mi detetu antibiotik koji se kupuje i kosta 1200 dinara ali gle cuda puna jedna boca nije dovoljna za punu terapiju vec moras da kupis jos jednu bocu jer fali 5ml, drugim recima jedna kafena kasicica. Zakljucak, profit, profit i samo profit.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA