Ova greška pri držanju dijete koštaće vas više nego što mislite

Kada su na dijeti, mnogi ljudi često ne mogu da odole nekoj poslastici, pa prekrše režim ishrane. Kao posledica, javlja se griža savesti i sledi samokažnjavanje uskraćivanjem hrane. Međutim, to je pogrešno!

  • 1

Možda ste i sami to prošli - u želji da što pre smršate, preskočili ste ručak, večeru ili možda čak i doručak. Mislili ste kako ćete lako pobediti glad do sledećeg obroka. Ovakva praksa je najgora opcija koju možete odabrati.

Za vreme gladovanja, u organizmu se dešavaju neverovatni procesi. Kao prvo, dolazi do pada nivoa šećera u krvi, što utiče na sve organe u ljudskom organizmu. Javlja se osećaj umora i iscrpljenosti, usporava se metabolizam, ali usporava se i sagorevanje kalorija. Uz sve to, i mozak prelazi u posebno stanje.

- Bez hrane koja daje energiju, ljudski mozak ulazi u, da tako kažemo, posebno stanje. Menjaju se ljudske intelektualne i emotivne funkcije. Osoba postaje razdražljiva i sklona promenama raspoloženja, a koncentracija i pamćenje slabe - ističe nutricionista Megi Mun.

Kada konačno pojedete hranu, organizam će osetiti olakšanje, ali samo nakratko. Ako izbegavanje obroka praktikujete češće, dugoročno ćete imati problema sa lošim metabolizmom, nivo šećera u krvi biće nestabilan, a telo će se vremenom okrenuti mišićima kao jedinom izvoru "goriva". Drugim rečima, preskakanje obroka ozbiljno utiče na organizam i slabi ga, a posledice mogu biti kobne.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA