Jeste li primetili da je sve više blizanaca i trojki?

Do pre par decenija, kada roditelji dobiju blizance, smatralo se da su zaista blagosloveni. Trojke i četvorke bile su pravo čudo o kojem se pisalo u štampi. Danas su višestruke trudnoće toliko uobičajene, da na to više niko ne obraća pažnju

  • 1

Poslednjih godina beleži se porast višejajčanih trudnoća i to u svim starosnim grupama. Za to možemo da zahvalimo medicinski potpomognutoj oplodnji.

Šanse da savremena žena u svojim četrdesetim rodi blizance ili trojke veće su nego u bilo kojoj drugoj uzrasnoj grupi. Broj žena starijih od 40 godina koje rađaju veći je nego ikad pre.

Prema najnovijim procenama, kod žena mlađih od 20 godina na 1.000 slučajeva dogodi se 6,1 višejajčanih trudnoća, dok je kod onih žena starijih od 35 godina broj višejajčanih trudnoća porastao s 9,8 slučajeva na 1.000 trudnoća 1976. godine, a na 99,3 u 2011. godini.

Iako se već duže vremena zna kako veštačka oplodnja povećava šanse za višejajčanu trudnoću, ovi podaci su potvrda toga. Nije reč samo o blizancima, danas je sve više žena koje biraju da rode i trojke i četvorke.

Pročitajte kako je to odgajati trojke u današnje vreme i to baš u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA