Mame, za svoju bebu vi ste najbolji lek!

Zagrljaj majke, kao moćan simbol bezbednosti i sigurnosti, ne pruža samo moralnu utehu bebi, već novorođenčetu pomaže čak i kad ga nešto boli

  • 6

Istraživanje tima naučnika Medinskog fakulteta Njujorškog univerziteta po prvi put je pokazalo kratkoročni uticaj koje majčino prisustvo ima na mozak bebe.

- Kada bebu nešto boli, prisustvo majke je važan parametar - ističe se u studiji koja je predstavljena na godišnjem sastanku Društva za neuronauku, koji je održan ove nedelje u Vašingtonu.

Američki naučnici su sproveli testove na miševima kojima su davali blage električne šokove. Otkrili su da se usled boli aktivira nekoliko stotina gena u delu mozga koji kontroliše emocije. Kada bi, međutim, njihova majka bila u blizini, taj broj bi spao na manje od 100.

Majka, kao moćan simbol bezbednosti i sigurnosti, ne pruža samo moralnu utehu.

- Naša studija je pokazala da majka koja teši bebu koju nešto boli ne izaziva samo mentalnu reakciju. Sam čin tešenja dovodi do promena - bilo dorih ili loših, na neuronskim mrežama koje su presudne za rani razvoj mozga - objasnila je autorka istraživanja, neurobiolog Redžina Saliven.

Iako pomalo okrutan prema malim miševima, eksperiment bi mogao da pomogne stručnjacima u iznalaženju novih metoda u borbi protiv bola kod ljudi.

- Budući da su opijati previše opasni za bebe zbog adiktivnih svojstava, istraživači su pred izazovom da pronađu alternative među stimulusima okruženja, poput majčinog prisustva, koji bi mogli da pomognu u ublažavanju bola - navela je Saliven.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • supermama

    22. novembar 2014 | 12:38

    Ne mogu da dojim svoju bebu posto nemam mleka uzasno se osecam :( ((( ali bas se mazimo i volimo u porodici ga svi pazimo nosamo ali moje prisustvo najbolje deluje Srecna sam do neba!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA