Sezona gripa je bauk za trudnice! Primiti vakcinu ili ne?

Globalna svetska epidemija virusom H1N1, virusom svinjskog gripa, dovela je do značajno veće učestalosti oboljevanja žena u drugom stanju. Samim tim, mnoge trudnice imaju ogromnu brigu pred sobom, jer nisu sigurne trebalo bi li da se vakcinišu ili ne

  • 0

Sezona gripa se polako bliži i mnoge dame koje su u drugom stanju nisu sigurne šta bi trebalo da rade. Podatak da su trudnice činile pet odsto preminulih pacijenata tokom epidemije svinjskog gripa, usmerio je fokus na pitanje vakcinacije protiv gripa u trudnoći.

Zato, iskusni profesor ginekologije i akušerstva, doktor Aleksandar Ljubić, specijalno za čitateljke portala Telegraf.rs donosi odgovore na najčešća pitanja trudnica u vezi sa sezonskom vakcinacijom protiv gripa.

Koje su najčešće zablude koje trudnice imaju o vakcini protiv gripa?

- Trudnice najčešće nisu upoznate da su pod većim rizikom za razvoj komplikacija gripa. Normalno prilagođavanje funkcije imunog sistema, srca i pluća na trudnoću čini ih pogodnijim za teške oblike bolesti, ponekad čak sa smrtnim ishodom (srećom retko). Deca trudnica sa gripom imaju veći rizik za komplikacije, najčešće prevremeni porođaj i zastoj rasta. Malo je poznato da vakcinacija tokom trudnoće ne štiti samo majku već i bebu tokom prvih šest meseci života od gripa.

Da li je moguće predvideti tok epidemije gripa?

- Virusi gripa (influence) se menjaju iz sezone u sezonu, a čak i tokom samo jedne sezone. Zbog toga je nemoguće predvideti obim i ozbiljnost gripa unapred. Nova saznanja ukazuju da vakcinacija tokom trudnoće može da smanji rizik od razboljevanja majke i deteta.

Da li vakcina predstavlja potpunu zaštitu?

- Postoje različiti tipovi vakcina, koje su usmerene protiv jednog (mono) i više tipova (polivalentne) virusa. Vakcina koja se sada primenjuje u našoj zemlji pripremljena je za tip AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa. Postoje vakcine koje pokrivaju veći broj virusa. Za sada nije pronadjena vakcina koja pokriva sve tipove virusa influence, tako da je potpuna zaštita nemoguća.

Ko bi trebalo da bude vakcinisan?

- Zvanične preporuke su da bi sve osobe sa šest i više meseci starosti trebalo da budu vakcinisani jednom godišnje u cilju sprečavanja infekcije gripom. Vakcina mogu biti žive (sa oslabljenim virusom) ili inaktivisane (sa mrtvim virusom). Žive vakcine se ne preporučuju u trudnoći, dok se inaktivirane smatraju bezbednim i korisnim za trudnicu i fetus. One se mogu dati u bilo kojoj starosti trudnoće.

Šta raditi ukoliko dođe do infekcije gripom tokom trudnoće?

- Potražite savet svog ginekologa. Postoji efikasan lek, tamiflu (oseltamivir), koga bi trebalo dati što ranije od početka bolesti, najbolje u roku od prvih 48h. Međutim, pozitivni efekti leka se vide i ako je terapija započela kasnije.

Važne su i preventivne mere – izbegavanje kontakta sa bolesnim ljudima, često pranje ruku sapunom i vodom. Vakcinacija ljudi u okruženju smanjuje učestalost oboljevanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA