Evo koji su recepti za sreću u novogodišnjoj noći!

Sicilijanci na Novu godinu jedu lazanje, Španci 12 zrna grozđa, Grci stavljaju novčić u kolač poput Srba za Božić, a Britanci veruju da sreća u novoj godini će pratiti one, kojima kao prvi gost dođe muškarac sa poklonima!

  • 1
Novogodišnji vatromet u Velikoj Britaniji

Novogodišnje veče je trenutak kada očekujemo sve najlepše za narednih 365 dana. Žurke i najrazličitij vrste proslava odigradvaju se širom planete, a evo i nekih zanimljivih činjenica koje možda niste znali. Različite države, različiti običaji. Izdvajamo nama najzanimljivije:

Ako se zaputite u Grčku  valjalo bi znati da se u ovoj zemlji tradicionalno se seče kolač u novogodišnjoj noći u kojem se nalazi skriveni novčić koji, prema verovanju, donosi sreću onome ko ga pronađe.

Novogodišnji vatromet u Nemačkoj

Ako se odlučite za zapadnije delove Evrope i Nemačku valjalo bi da znate da vas tamo čeka odličan vatromet na koji oni svake godine potroše 100 miliona evra. Tradicija da se u novogodišnjoj noći napravi buka potiče još iz srednjeg veka kada su ljudi zveckajući išli ulicama kako bi rasterali zle duhove.

Kod Austrijanaca se na Novu godinu priprema svečani ručak koji uključuje pečenje, kao simbol sreće i blagostanja. A za desert sladoled od mentola u obliku deteline sa četiri lista.

U Španiji , kada otkuca ponoć, treba pojesti 12 bobica grožđa po jedna za sreću u svakom mesecu u godini.

grozdje0

Sicilijanski običaj kaže da će sreća u novoj godini doći onima koji na Novu godinu jedu lazanje, no nesreća sledi svima koji na taj dan jedu makarone ili bilo koju drugu testeninu osim lazanja.

Lazanja

Britanci se plaše ko će im u novoj godini prvi doći u goste. Prema verovanju to znači koliko ćete imati sreće u novoj godini. Ako vam u goste dođe muškarac s poklonima, pravi ste srećković. Nemojte se previše nadati ako vas prvo poseti neka ženska osoba.

Novogodišnji vatromet u Velikoj Britaniji

Norvežani za Novu godinu se časte pudingom od pirinča, a u sam puding sakriju badem. Puding se servira u velikoj posudi u kojoj se nalazi samo jedan badem. Poslužuje se u činije a veruje se da će osobu koja u svom pudingu pronađe badem pratiti sreća i bogatstvo.

Holanđani za Novu godinu jedu krofne, jer veruju da one donose sreću u novoj godini.

Jedan manje lep podatak kaže da se najviše automobila ukrade baš na veče dočeka Nove godine.

I poslednje, ali nikako manje važno - u ponoć obavezno izljubite sve drage osobe. To je garant da će bliske i duboke emotivne veze koje sa njima imate trajati i u narednoj godini.

Srećno ! – www.vivatravel.rs

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA