PUŠAČI: Ovaj test otkriva da li ćete dobiti rak!

Ukoliko ste pušač, rudar ili živite u zagađenom mestu, prirodno je da strahujete od toga da li ćete jednom zaraditi rak pluća, a pritom to prekasno saznati. Sada više nema razloga da se plašite

  • 2

Stručnjaci iz Londona uspeli su da razviju test koji pušače može da upozori na su pod velikim rizikom da dobiju rak pluća. Sve što je potrebno, jeste da vam u laboratoriji uzmu bris iz usta ili nosa, a ćelije vaše sluzokože će dati odgovor.

Kako se pokazalo, kod ljudi kod kojih postoji predispozicija da se javi kancer ili je rak tek u svom začetku, uzeta kultura drugačije reaguje na inracrvenu svetlost, nego kod potpuno zdravih osoba. Takođe, kod onih koji imaju rak pluća, postoje abnormalne ćelije i u sluznici usne ili nosne šupljine.

Ako se zna da od trenutka dijagnoze raka na plućima narednih pet godina poživi samo deset odsto obolelih,  a dešava se i da zloćudna masa i po dvadesetak godina čuči pritajena, pre nego što zada udarc - jasno je zašto je važno na vreme otkriti rizik i preduprediti bolest pre nego što se uopšte ukaže potreba za lečenjem ili operacijom.

- Naša vizija budućnosti je da svi pušači mogu da odu kod lekara opšte prakse ili apoteku gde će, popštuno bezbolnom i neinvazivnom metodom, da daju uzorak na analizu. Zapravo, u pitanju je jedna vrsta ranog skrininga na ovu opaku bolest. Ako se pokaže da nešto nije u redu, pacijent bi se odmah slao na dalje pretrage i pratio u narednom periodu. Rano otkrivanje potencijala za bolest daje mnogo veće šanse za srećan ishod – rekao je kreator ovog testa, profesor Sem Džejns sa UCL-a.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvrk

    4. februar 2015 | 16:14

    Upoznao sam ljude u mom životu koji nisu pušili a umrelu su od raka pluća. Koji nisu pili a dobili na jetri. Jedan čovek koga sam dobro poznavao je učinio sve kako se ovde navodi. Kada sam ga upoznao rekao mi je da je prestao sa cigaretama pre više od 15 godina i vodio racuna o ishrani. Živeo normalnim, mirnim i zdravim životom. Do dana kada su mu konstatovali. Borio se godinu dana i onda je preminuo. Hoću reći ma pisali vi šta god hoćete ljudska rasa je u ovoj bolesti odmakla koliko dete koje prvi put sedne na bicikl. Rezultati su očigledni u celom svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA